Temelleri “Örselenmiş bir tarih ve kültür şehrine vefa duyar” yaklaşımı ile atılan İBB Miras, yılın son gününde son dört buçuk yılda gerçekleştirilen çalışmaları paylaştı. Buna göre toplam 942 miras alanı, İBB Miras desteğiyle koruma altına alındı. 62 anıt eser ve sivil mimarlık eserinde kapsamlı restorasyon çalışmaları yapıldı. 21 yeni müze ve yaşam alanı, İstanbul’a kazandırıldı. İBB Miras, son dört buçuk yılda 196 sergiyi İstanbul’un farklı noktalarında ziyarete açtı. 43 kütüphaneyi şehrin dezavantajlı mahalleleriyle buluşturarak, dört yıl önce 20 olan kütüphane sayısını 63’e çıkardı. 197 tarihi çeşmenin onarıldığı bu süre zarfında 588 tarihi mezar ve hazire ile 19 tarihi türbenin bakımı yapıldı. İBB Miras’ın son dönemde öne çıkan projeleri arasında Yerebatan Sarnıcı restorasyonu ile kültür-sanat merkezi olarak kullanılan Botter Apartmanı, Müze Gazhane ve Büyükada Taş Mektep yapıları yer alıyor.
Beyoğlu Sineması
İstiklal Caddesi’nin sokağa açılan son sinemalarından Beyoğlu Sineması, İBB Miras’ın katkılarıyla şehre geri dönen yapılardan biri. Kapanma riskiyle karşı karşıyayken onarımı yapılan Beyoğlu Sineması, Türkan Şoray’ın katılımıyla 4 Ekim’de kapılarını açtı.
Taş Mektep ve Feshane
Öte yandan Büyükada’nın unutulmuş miraslarından Taş Mektep de İBB Miras’ın çalışmalarıyla İstanbul’un kültür sanat hayatına kazandırıldı. Taş Mektep, İBB Miras’ın 2021’in Ağustos ayında başlayan, 2023’ün Haziran ayında tamamlanan kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla hayata döndü. İBB Miras’ın en çok ses getiren çalışmalarından biri kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla yeni bir yaşam alanına dönüşen tarihî Feshane-i Amire oldu. “Artİstanbul Feshane” ismiyle açılan yapı, büyük sergilere ev sahipliği yapıyor.
Botter Apartmanı
Restorasyon çalışmaları tamamlanarak geçtiğimiz 14 Nisan’da açılan Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerindeki Botter Apartmanı, artık kültür-sanat merkezi olarak hizmet veriyor. Binanın restorasyonu tamamlanan zemin katı sergi salonu, birinci katı ise ofis ve çalışma alanlarına ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un ilk moda evi olan 123 yıllık tarihi bina, “Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi”ne dönüştü.
Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı da tarihinin en kapsamlı restorasyonuyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alındı. İBB Miras ekiplerince uygulanan restorasyon çalışmalarıyla şehrin en büyük kapalı sarnıcı, olası İstanbul depremine karşı güçlendirilirken yeni nesil müzecilik anlayışı da yapıda hayata geçirdi. Sarnıç, 23 Temmuz’da geçici bir sergiyle ziyaretçilere kapılarını açtı.
Hasanpaşa Gazhanesi
İstanbul’un en önemli endüstri mirası yapıları arasında yer alan Hasanpaşa Gazhanesi, yaklaşık 1,5 yıl süren restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından “Müze Gazhane” adıyla hizmet vermeye başladı. 130 yıllık geçmişinde İstanbul’u aydınlatan sembol yapılardan biri olan Hasanpaşa Gazhanesi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, 2021’de tamamlandı. Toplam 32 bin metrekarelik bir alana yayılan Müze Gazhane’nin yerleşkesinde; İklim Müzesi, Karikatür ve Mizah Müzesi, Çocuk Bilim Merkezi, Afife Batur Kütüphanesi, Gazhane Galeri, geçici sergi alanı, sesli / sessiz çalışma alanları, İBB Şehir Tiyatroları’na ait iki tiyatro salonu ve İstanbul Kitapçısı bulunuyor.
Açık restorasyonlar
İBB Miras bunlar dışında 34 kamusal sanat eserini restore etti, 42 tarihi camide rutin bakım ve temizlik çalışmaları gerçekleştirdi ve 846 açık şantiye turuyla on binlerce İstanbullunun şantiyelerde restorasyon sürecine tanıklık etmelerini sağladı. Mimar, mühendis, sanat tarihçisi, arkeolog, restoratör, restorasyon ustası, restorasyon işçisi, fotoğrafçı ve belgesel yapımcısı gibi alanında uzman kişilerle İstanbul’un birbirinden önemli tarihi yapılarını korumak için mücadele eden İBB Miras şehrin yaklaşık 40 farklı noktasında kapsamlı restorasyon uygulamaları gerçekleştiriyor. İBB Miras, 21 ilçede, 42 rotada ve 1200 noktada kültür varlıklarını periyodik olarak denetliyor. İstanbullular, ‘açık restorasyon ilkesi’ çerçevesinde İBB Miras’ın sosyal medya hesapları üzerinden başvuru yaparak kurumun tüm şantiyelerini gezebiliyor.