Denizli’de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Laodikya Antik Kenti’nde tanrıça Hygieia’nın olduğu tahmin edilen bir heykel başı bulundu. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, normal insan ölçülerinden biraz büyük olan başa ait heykel gövdesini çıkarmak için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Geçmişi milattan önce 5500’lü yıllara uzanan Laodikya’da Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü Geleceğe Miras Projesi kapsamında kazı ve restorasyon çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında devam ediyor.
2100 Yıl Öncesine Ait
Milattan önce 2’inci yüzyıla tarihlenen Batı Tiyatrosu sahne binasındaki kazı çalışmalarında 2 bin 100 yıl öncesine ait irili ufaklı çok sayıda heykel parçası bulundu.
Bu heykeller arasında bulunan sağlık ve hijyen tanrıçası Hygieia’a atfedilen heykel başı ise ticaret kenti olarak bilinen Laodikya’nın aynı zamanda bir tıp okuluna sahip olduğu tezini güçlendirdi.
Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada özel bir işçilikle yapıldığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: “Normal boyutlardan biraz büyük olduğunu düşündüğümüz bir baş. İnce gözenekli, beyaz mermerden yapılmış. Bu bölgede tıbbın ne kadar önemli olduğunu, sağlıkla ilgili özellikle de önemli doktorların olduğunu zaten antik kaynaklardan biliyorduk. Yakın bir tarihte ben ümit ediyorum heykelin alt bölümü de bulunacak. Buradaki tıp faaliyetleri olduğunu destekler şekilde sağlık tanrıçası Hygieia’nin heykel başını bulmamız gerçekten bizi kazı ekibi olarak çok heyecanlandırdı.
Bir de erken döneme ait bir baş olması itibarıyla bizi çok heyecanlandırdı. Özellikle de Geç Helenistik ve İmparator Augustus dediğimiz yani klasik sanatın tekrar canlandırıldığı çok ince işçilikli bir eser olması bakımından önemli diye düşünüyorum.”