Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu (T-ONE) Derneği’nin Anadolu’nun bilinen ilk kadın kahramanı, tarihin ilk barış antlaşması Kadeş’e mührünü basan Hitit Ülkesinin Barış Kraliçesi Puduhepa’yı tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiği proje, kadın gücü ile toplumsal dönüşümü hedefliyor.
Döneminin güçlü devletlerinden, Anadolu’nun ilk imparatorluğu olan Hititlerin Kraliçesi olan Puduhepa tarihteki en önemli kadın figürlerinden biri.
Puduhepa’ya Özel Beste
Projenin ilk adımı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında atıldı. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Valiliği ve Çorum Belediye Başkanlığı’nın destekleri, Çorum İş Kadınları Derneği ile Hitit Üniversitesi işbirliğinde ve T-ONE Derneği organizasyonunda insanoğlunun varoluşundan bu yana, süreç içerisinde doğuran, üreten ve koruyan rolü ile ‘kadın’ın konuşulduğu etkinlik, Pera Palas Otel’de düzenlendi. Etkinlik başlangıcında besteci ve müzisyen Can Atilla tarafından bestelenen “Puduhepa Dans Süiti”, Türkiye’nin altın madalya sahibi başbalerini Özge Başaran’ın dansı eşliğinde ilk kez sunuldu. Can Atilla’nın Puduhepa‘ya özel hazırladığı eserde, Hitit İmparatorluğu’nun görkemi koro sesleri ile vurgulanırken, müzikteki vurmalılar o dönemi yansıtacak şekilde kullanıldı.
Katılımcılar
T-ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ev sahipliğinde yapılan etkinliğe; T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Gn. Md Yrd. Hatice Dilek Karakuzu, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve eşi Azime Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve eşi Feza Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve eşi Nilgün Öztürk, Çorum İşkadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli ve Üyeleri Pelin Tugut, Semra Şahin, Ebru Çömüz, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Nurcan Baykam, Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, Hititoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Doğan-Alparslan, Danışman Şef Maximillian Thomae, Ahlatçı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, Çorum Haber Sahibi Mehmet Yolyapar, DEİK Afrika Komitesi Başkanı Volkan Yılmaz ve T-ONE Derneği Onursal üyesi Çiğdem Simavi, Başkan Yardımcısı Sevda Elgiz, üyeler Ayşenur Yılmaz, Handan Öney, Essum Aslan, Sema Güral Sürmeli, Hediye Güral Gür, Nezih Başgelen, Prof. Dr. Savaş Arslan, Nil Duran, Mithat Rende, Nesrin-Ahmet Esirtgen ile Serap Kokuludağ, Haydar Ali Öztaş ve Sezin Öztaş katıldı.
Yaşam Boyu Onur Ödülü
Dernek üyelerinden Sema Güral Sürmeli’nin sunuculuğunda gerçekleşen organizasyonda, T-ONE Derneği’nin oylarıyla bu yıl ‘Önder Kadın Ödülleri’ kapsamında 2022 Yılı Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün iş yaşamlarında güçlü ve örnek olan iki kadına, Türkiye’nin ilk Sümerologlarından olan tarihçi ve bilim insanı Muazzez İlmiye Çığ ile Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel’e verilmesi kararlaştırıldı. Çığ’ın ödülü yeğeni Erol Uzunoğlu’na T-ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Başkan Yardımcısı Sevda Elgiz tarafından takdim edildi. Yurtdışında olan Arsel’in ödülü ise dernek tarafından kendisine daha sonra sunulacak.
T-ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan; “Puduhepa’nın elinden çıkan ilk barış mührünün dünyaya örnek olmasını, bütün dünyada huzur, güven ve refahın hakim olmasını istiyoruz. Kadınlar olarak Anadolu’nun gerçek kadın kahramanlarından Puduhepa’nın izinden giderek ülkemiz ve dünyamız için, barış istemeye devam edeceğiz. Anadolu kadınları olarak bu görev en çok bize düşer…” diye konuştu. Etkinlikte projede T-ONE Derneği ile işbirliği içinde olan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve T.C. Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ile T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da konuşma yaptı.
Avrupa’da Tanıtılacak
Tarihçi, akademisyen, yazar ve T-ONE Derneği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı da etkinlikte “Puduhepa eski çağ dünyasına bazı kalıplara farklı bakmamız gerekiyor. Tarihte her zaman güçlü kadın bir üye vardır, Puduhepa da bunların arasında. Hititliler zamanında astronomi ve matematik alanlarında iyi olan hukuk sistemleri mükemmel olan bir devletti. Kendi dillerinin yanı sıra başka dilleri de biliyor ve okuyabiliyorlardı. Tabletin önünde hiyeroglif ile hükümdar resmi yer alırken arkasında da Puduhepa metni vardı. Puduhepa adının ebedileşmesi ve yaşatılması gerekiyor” diye konuştu. Hitit kraliçesi Tavananna Puduhepa’yı tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen ilk etkinliğin ardından proje, 2022 yaz sezonunda Çorum’da yapılacak büyük bir organizasyon ile devam edecek. Puduhepa için pandeminin gidişatına bağlı olarak birçok Avrupa ülkesinde tanıtım organize edilmesi planlanıyor.
T-ONE DERNEĞİ Hakkında:
T-ONE Derneği, Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginlikleri ile insanları bir araya getiren ortak değerlerine sahip çıkarak uluslararası platformlara Türkiye’yi bir marka olarak taşımak; kültürel, toplumsal ve iktisadi yaşantısıyla örnek olarak bir adım daha ileri gitmek ve Türkiye’nin bir benzerine daha rastlanamayacak bir dünya mirasına sahip olduğunu daha iyi anlayıp anlatabilmek hedefleriyle 2014’te kuruldu. Bünyesinde Mozaik Yolu, Gastronomi, Termal Sağlık ve Hamam Ritüelleri, Görsel Sanatlar, Ceneviz Kaleleri ve Puduhepa Tanıtım Komiteleri’nin faaliyet gösterdiği dernekle ilgili ayrıntılı bilgiye www.one.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.