Marmara Üniversitesi Güzel Sanatsal Fakültesi Resim Bölümü’nden 2006 senesinde mezun olan sanatçı, multidisipliner pratiğinde hafıza, zaman ve mekan ile hayali bir bağ kurmak amacıyla yerel mitlerden, tarihi ve ikonografik unsurlardan yararlanarak, yeni bir anlatım dili kullanmakta.
Büyüktaşçıyan, bir kaç yıldır Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda biçimler ve radikal karşı-eğitime dayalı bir okuma ve anımsama mekanı olarak “Açık Okul” projesini yürütüyor. Yine aynı okuldaki Önceki günün adasından başlıklı yerleştirmesi üst üste yığılmış, mavi paket kağıdıyla kaplı not defterlerinden bir topografya yaratıyor. Not defterlerinden her birinin içinde okulda öğrenim görmüş Rum öğrencilerden birinin adı saklı; 1960’ların sonlarına doğru azınlıkları hedef alan ırkçı ve milliyetçi politikalar sebebiyle okul, öğrencilerini kaybetmeye başlamış, en sonunda hiç öğrencisi kalmadığı için de zorunlu bir mutlak sessizliğe gömülmüştü. Bu yeni proje, yaşayan bir organizma misali büyüyen mavimsi bir ada oluşturuyor ve hem artık orada mevcut olmayan öğrenciler, hem de kaybolup gitmiş tüm toplum için varoluşsal bir alan yaratıyor.
Büyüktaşçıyan’ın seçili sergileri içerisinde EVA Uluslarası Bienali, Limerick City, İrlanda (2016); “Land without Land”, Heidelberger Kunstverein, Heidelberg, Almanya (2016); “Istanbul: Passion, Jory, Fury”, MAXXI, The National Museum of XXI Century Arts, Roma (2016); 14. İstanbul Bienali (2015); 56. Vendik Bienali, Ermenistan Pavyonu, Venedik (2015); “Yüzyılların Yüzyılı”, SALT, İstanbul (2015); “Fishbone”, State of Concept, Atina (2015); “The Jerusalem Show”, Kudüs (2014); “Körler Ülkesinin Karşısında”, Galeri Mana, İstanbul (2014); IN SITU PiST///, İstanbul (2013); “Haser, Hüsumet, Rezalet”, ARTER, İstanbul (2013); “Blur”, Weltraum, Münih (2012); “Yansıma Üzerine Düşünceler”, Galeri Mana, İstanbul (2012).
Hera Büyüktaşçıyan 1984 senesinde İstanbulda doğdu. İstanbul’da yaşamakta ve çalışmaktadır.