Jeff Koons, Balloon Dog (Blue), 2021 JEFF KOONS STUDIO

Jeff Koons’un İkonik Heykelleri Porselende Hayat Buluyor

//

ABD’li sanatçı Jeff Koons ikonik “Balloon Dog” heykellerinin daha küçük, porselen versiyonlarını üretmeye başladı. Koons, 2013’te Christie’s müzayede evi tarafından düzenlenen açık artırmada 58.4 milyon dolara satılarak o dönem ‘yaşayan bir sanatçıya ait en pahalı eser’ rekoru kıran turuncu “Balloon Dog”unun mavi renkli, porselen versiyonlarını sanatseverlere sundu.

“Balloon Dog” (Blue) başlığı altında 799 adet olarak sınırlı sayıda üretilen objeler, 160 yıllık aile mesleğini yapan porselen atölyesi sahibi Michel Bernardaud’nun desteğiyle yaratılırken, objelerin fiyatı 30 bin dolar olarak açıklandı.

Jeff Koons at the Bernardaud Park Avenue flagship store in NYC for the launch of the new porcelain limited edition “Balloon Dog (Blue)”. Source: Instagram / Bernardaud

ARTnews’e konuşan Koons, “Balloon Dog” ikonikleştikçe eserlerinin farklı versiyonlarının her yerde ortaya çıkmaya başladığını, bu durumun insanların onun bu edisyonlarla bir bağı olduğunu düşünmesine neden olduğunu dile getirdi. Bu edisyonların kalitesinden endişe duyan sanatçı, kendisi için resmi bir “Balloon Dog” üretimi yapmanın çok önemli olduğunu söyledi.

İlginizi çekebilir:  Cumhuriyetin Popüler Kültür Haritası

40 Santimetre Boyunda

Porselen versiyonların açıları ve orantılarıyla birebir paslanmaz çelik işlerini temsil etmesini isteyen Koons, 40 santimetrelik yeni Balloon Dog heykellerinin seramik olarak üretilmesinin sebebi olarak seramiğin tarihsel önemini gösterdi.

“Balloon Dog (Red)” installed at “Icons: Worship and Adoration”. Balloon Dog (Red) (1994-2000) at Kunsthalle Bremen © Jeff Koons / Photo:Bettina Conradi. Source: Instagram / @jeffkoons

Seramiğin Mitik, Sembolik Yönü

1970’lerde ilk kez seramikle çalışmaya başladığını paylaşan Koons, seramiğin kalıcılığına vurgu yaparken, mitik, sembolik bir yönü olduğuna da dikkat çekti. “Tüm arkeolojik alanlarda seramik objeler bulabilirsiniz” dedi.

“Balloon Dog’u yaratırken “Willendorf Venüsü” gibi mitik bir yanı olan bir iş üretmek istedim” diyen Koons, eserin antropomorfik (insan biçimci) özelliği olduğunu paylaştı: “Bir anlamda her birimiz bir balonuz. Derin bir nefes alırız ve bu hayat enerjisidir. Burun kısmına bakarsanız göbek deliğine, göbek bağına benzediğini görürsünüz.”

Previous Story

‘Hareketli Görüntünün Babası’na Belgesel

Next Story

Fatma Bucak LOOP Barcelona’da

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.