Hasar Gören Tarihi Yapılara Üç Boyutlu Modelleme - ArtDog Istanbul
Habib-i Neccar Camisi. Kaynak: Antakya Belediyesi

Hasar Gören Tarihi Yapılara Üç Boyutlu Modelleme

/

Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır şekilde etkilenen Hatay’da çok sayıda tarihi yapı büyük hasar almış ya da yıkılmıştı. İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ekipleri afet bölgelerinde hasar gören tarihi yapılar için çalışmalara başladı.

Alanda ayrı gruplar halinde çalışmalarını sürdüren ekipler, drone yardımı ile fotogrametri tekniği kullanarak ölçümler yapıyor ve lidar haritalama gerçekleştiriyor. DHA’nın haberine göre, Anadolu’nun bilinen ilk camilerinden olan Habib-i Neccar Camisi’nde inceleme yapan ekipler, tarihi yapıların üç boyutlu modellerini çıkarıyor.

Anadolu’nun bilinen ilk camilerinden olan Habibi Neccar Camisi.

Habib-i Neccar Camisi’nde İncelemeler

Alanda görevlendirilen harita mühendisleri yaptıkları çalışmalara dair açıklamalar yaptı. İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından görevlendirilen harita mühendisi Mücahit Yılmaz şunları söyledi:

“Yaptığımız çalışmalar daha çok fotogrametri ve lidar olarak adlandırılan genelde harita mühendisleri tarafından yürütülen bir çalışma prensibi. İlk olarak lazer tarayıcı ile beraber yersel olarak çevredeki binaların ve asıl önemli olan yapının üç boyutlu olarak görüntülenmesi. Bunlara bakılarak oluşturulacak ürünle beraber hasar tespit çalışmalarının yapılması. Aynı şekilde drone ile fotogrametrik yöntem ile alınan görüntülerle beraber, fotoğraflar gerekli aşamalardan geçerek; daha sonrasında yapının gerekli şekilde modelinin üretilerek aynı şekilde hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Asıl önemli konu geleceğe aktarılması için dijital ikiz olarak adlandırılan proje kapsamında, en azından elimizde kayıtlı olarak dijital kaydının bulunması için yapılan bir çalışma olarak adlandırabiliriz.”

Çalışmalar 7-8 Camide Daha Devam Edecek

Üniversitenin Mimarlık Fakültesi tarafından görevlendirilen bir diğer harita mühendisi Osman Çetin ise, “İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi adına çalışıyoruz. Hatay’da zarar görmüş tarihi yapılar var. Tespit ettiğimiz öncelikli 8 yapı var. Bunlardan biri Habib-i Neccar Camisi. Bunların deformasyon ölçülerini yapıyoruz. Üç boyutlu modellerini çıkartıyoruz. Cami ne kadar hasar görmüş, ne kadar müdahale edilmesi gerektiğini ölçüyoruz. Sonrasında projeler hazırlanacak. Öğretim görevlileri buraya gelecek. Ulu Cami’yi ölçtük, Ulu Cami yerle bir olmuş durumda, çok az bir şey kalıntı kalmış. Enkazlar kaldırılmadan önce bunları tespit edeceğiz ki daha çok hasar görmesin. Bundan sonra 7-8 cami daha var, onlara devam edeceğiz” diye konuştu.

Previous Story

Mimarlar Odası’ndan Açıklama: “Buralarda 1 Yıl İçerisinde Bina Yükseltemezsiniz”

Next Story

Depremden Önce, Depremden Sonra

0 0,00