Hakların CAM’a Yansıyan Hikâyeleri

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programının film platformu CAM, haklar yararına Sivil Düşün desteğiyle hayata geçen yapımları izleyiciyle buluşturuyor.

/

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programının Mart 2020’den bu yana desteklediği kısa film ve belgeselleri hayata geçirdiği dijital film platformu CAM‘da yayımlıyor. “Haklar için film, filmler için mekan” sloganıyla açılış yapan platformda 22 farklı hak alanına temas eden 200’e yakın yapım yer alıyor. Uğur Cuya imzalı Kadim Longoz İğneada belgeselinin dijital prömiyeri gerçekleştiren CAM, filmi izleyenleri, 12 Temmuz günü saat 15.00’te yapılacak online buluşmaya da davet ediyor.

CAM’da Söyleşi isimli buluşma Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesinden Prof. Nezih Orhon’un moderatörlüğünde belgeselin yönetmeni ve İnsan Hakları Savunucusu Uğur Cuya ile Sanatçı Nur Bardakçı’nın katılımıyla gerçekleşecek. Söyleşide Kadim Longoz İğneada örneği üzerinden filmler hakların hikayesini nasıl örer, yöre halkıyla nasıl iş birliği kurulur, görsel ve işitsel üretimler çevre haklarını yaşatmaya nasıl katkı sunar sorularının cevaplarını arayacak. Film yapımcılığının hak savunuculuğu için ne tür fırsatlar sunduğunu keşfedileceği söyleşide yeni yollar, yöntemler ve yaklaşımlar da ele alınacak.

CAM Hakkında

Haklar için film, filmler için mekan sloganıyla yola çıkan dijital yayın platformu haklara güç aktaran film yapımcılığının önemini ve haklara dair farkındalığı büyütmeyi hedefliyor. Platformda, okula gidemeyen köy çocuklarının hayatlarını dönüştüren umutlu gelişmelerden; yaşadıkları yeri hidroelektrik enerji santrallerinin tahribatından korumak isteyenlerin mücadelesine, endüstriyel tarımın temiz gıdaya ulaşma hakkını tehlikeye atma öyküsünden, depremin değiştirdiği yeni demografik yapıdan en ağır şekilde etkilenenlerin yolculuklarına kadar CAM’a yansıyan birçok hak hikayesi izleyiciyle buluşuyor.

İlginizi çekebilir:  Az Bilinen Bir Rönesans Dehası: Pesellino

CAM film seçkileri, yönetmenler, ekiplerin başarı yolculuklarını konu eden hikayeler ve röportajların yanı sıra prömiyerler ve söyleşi etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Platformda ilk dijital prömiyer, yönetmenliğini Uğur Cuya’nın üstlendiği “Kadim Longoz İğneada” belgeseliyle gerçekleşti. Platformdan izlemeye açık olacak yapım, İstanbul’a üç saat mesafede bulunan İğneada Longoz ormanı çevresinde yapılması planlanan nükleer santrali konu ediniyor. Belgesel, bölgede yaşayan arıcılar, balıkçılar, ormancılar, rehberler ve diğer meslek gruplarının tanıklığında ormanı inceliyor; nükleer santralin çevreyi bozma potansiyeline dikkat çekiyor ve halkın konuya dair bilincini artırmayı hedefliyor.

*Söyleşiye, katılım ücretsizdir. https://cam.sivildusun.net/kadim-longoz-igneada/ adresinden kayıt yaptırılabilir. 

Previous Story

2024 Sanatsal İfade Özgürlüğü Raporu: Baskı Artıyor

Next Story

Prof. Halil Akdeniz: 1944-2024

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.