Gülten Akın ve Fonda Çalkantılı Bir Türkiye

Şair Gülten Akın’ın yaşamı bir kitap ve bir belgesel yapım aracılığı ve tüm ayrıntılarıyla okurlarıyla buluşuyor. 16 Şubat’ta Ankara’da, 5 Mart’ta da İstanbul’da gösterilecek belgeselin senaryosunu aynı isimle "Gülten" adlı biyografi kitabını da yazan şair Asuman Susam yazmış. Gülten Akın'ın yaşadığı dönemin Türkiye'sine de yakın bir bakış olanağı sağlayan kitap, Livera Yayınevi etiketiyle raflarda. 

//

“Kabul edemediğim hayat beni şair olmaya götürdü” demişti Gülten Akın. Şiiri kendi deyişiyle “bir çekirdek gibi” içinde taşıdı. Kadın, eş, anne, avukat, öğretmen, şair, sosyalist bir de cezaevi anasıydı. Türkiye’nin bitmek bilmeyen çalkantılı dönemlerinin tanığıydı ama yine de ne kendi ne de şiiri acıya yenilmeden yaşamaya devam etti. Hayata veda ettiğinde tabutunu sadece kadınlar taşıdı ve bugün hâlâ kendinden sonra gelen kuşakların kadınlarına ve şairlerine güç veriyor. Tüm bunları ve daha fazlasını görmek, okumak için iki kaynak. Biri belgesel, diğeri bir kitap, isimleri aynı: “Gülten.”

Belgesel: Gülten

Şair Gülten Akın’ın hayatı bir başka şair Asuman Susam tarafından arşivler ve yakın tanıkların anlatımıyla biyografi türünde bir kitap olarak Livera Yayınevi tarafından yayımlandı. Gülten kitabının yazarı Asuman Susam aynı zamanda, Sefa Sarı’nın yönetmenliğini yaptığı, kitapla aynı ismi taşıyan belgeselin senaryosunu da yazdı. 2 Şubat’ta İzmir’de prömiyerini yapan belgesel, 16 Şubat’ta Ankara Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde, 5 Mart tarihinde ise İstanbul Beyoğlu Sineması’nda izleyici ile buluşacak.

Gülten Akın, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Şiir Günü, 1952
Gülten Akın, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Şiir Günü, 1952

Şair, Kadın, Eş, Anne, Sosyalist, Mücadeleci

“Gülten” kitabının da yayıncısı olan Livera Yayınevi tarafından yapımcılığı üstlenilen belgesel doğumundan ölümüne, yaşamının tüm dönemlerine çocukları ve yakın arkadaşlarının tanıklık anlatımlarıyla kurgulanmış.  “Gülten” belgeseli şairin doğum yeri olan Yozgat’ta geçirdiği çocukluk yıllarından başlıyor.

İlginizi çekebilir:  Kısa Film Atölyesi’ne Beş Proje
Gülten, Asuman Susam, Livera Yayınevi, 2024

Ankara yıllarını, annesini erken yaşta kaybetmesini, kaymakam eşi Yaşar Cankoçak’la evliliğini, çocuklarını, Anadolu’nun birçok yerinde geçen yaşamını, oğlu Murat Cankoçak’ın 12 Eylül dönemindeki tutukluluk yıllarını ve sonrasını konu alan yapımda şair, eş, anne, sosyalist, avukat, öğretmen Gülten Akın’ın hayatına mercek tutuluyor.

Kitap: Gülten Ve Fonda Çalkantılı Bir Türkiye

Belgeselin senaryosunu yazan Asuman Susam’ın uzun yıllar çalıştığı biyografi kitabı Gülten Akın’ın mücadele dolu hayatına dair birçok detayı gözler önüne sererken dönemin Türkiye’sinde olan biteni yeniden hatırlamamızı sağlıyor. Kitabın “Kim Devam Ettirecek Hikâyeyi?” başlıklı giriş bölümünde ise Asuman Susam’ın şu sözleri var:

Şair Asuman Susam
Şair Asuman Susam

“Bu biyografi, kendinden sonraki kuşakların yol açıcısı bir kıymetli, önemli şaire yaşamı üzerinden başka bir şairce yaklaşma denemesi. Onun çocukluğundan genç kadınlığına, âşık kadınlığına, anne kadınlığına, yetişkin kadınlığına, bilge ve yaşlı kadınlığına deneyimlerinin, başka türlü bir yaşam bilgisinin birikiminden bakarken fonda hep adım adım değişimleriyle çalkantılı bir Türkiye var. Onu başka türlü tanımak, kavramak, ona yaklaşmak bizi yalnızca güçlü bir kadın anlatısına ulaştırmaz, kendi bireysel hikâyelerimizi de güçlendirecek bir cevherle karşılaştırır.”

Kitap, Livera Yayınevi etiketiyle kitapçılarda bulunabilir.

Previous Story

Antik Roma’da Halüsinatif Buluntu

Next Story

Aktivistlerden “Venüs’ün Doğuşu” Eylemi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.