Gomidas'ın Eserleri "Dünya Mirası" - ArtDog Istanbul
Derlemeci, besteci, koro şefi ve din adamı Gomidas Vartabed

Gomidas’ın Eserleri “Dünya Mirası”

1869’da Kütahya‘da doğan Ermeni müzisyen, müzikolog ve rahip Gomidas Vartabed'in eserleri, UNESCO tarafından "Dünya Mirası" olarak kayda geçirildi.

/

UNESCO İcra Konseyi, oy birliğiyle aldığı kararla rahip, müzisyen ve müzikolog Gomidas’ın eserlerini UNESCO “Dünya Mirası” listesine aldı.

Erivan’daki Gomidas Müzesi Direktörü Nikolay Kostandyan, düzenlediği basın toplantısında bu gelişmenin müzenin kuruluşunun 9. yılını kutlaması ile aynı zamanda yaşanmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Kostandyan “Gomidas’ın eserlerinin UNESCO’nun uluslararası kaydında yer alması çok önemlidir. Bu, 7-8 yıl süren yoğun çalışma ve müze, Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği sayesinde mümkün oldu,” dedi.

Agos’un haberine göre Ermenistan Eğitim, Bilim, Spor ve Kültür Bakanı Zhanna Andreasyan da  “Umuyorum ki bu, mirasımızı tekrar değerlendirmek ve anlamak için iyi bir fırsat olacak,” dedi.

Dünya Mirası Nedir?

Gomidas’ın eserleri, Mesrop Maşdots Matenadaran’ın eski el yazmaları koleksiyonu, gökbilimci Benjamin Margaryan’ın galaksiler üzerine çalışması ve besteci Aram Haçaturyan’ın el yazısı notları ve film müziği koleksiyonu ile birlikte  UNESCO’daki dördüncü Ermeni mirası olacak.

“Dünya Mirası” , olağanüstü öneme sahip değerleri bünyesinde barındırdığı kabul edilen ve insanlık için korunması gereken belgeleri, el yazmalarını, görsel-işitsel materyalleri ve kütüphane koleksiyonlarını ve arşivlerini içeren bir liste.

İlginizi çekebilir:  Ankara Sanat Tiyatrosu Bilkent'te Yaşayacak

Gomidas Kimdir?

1869 yılında Kütahya’da doğan Gomidas Vartabed, ​Ermeni kilise müziği ve halk müziklerinin derlenmesinde, bestelenmesinde yorumlanmasında büyük çaba göstermiş önemli bir derlemeci, besteci, koro şefi ve din adamı. 1915’te Ermeni aydınlarla sürgüne gönderilen Gomidas, sürgünden akıl sağlığını kaybetmiş olarak döndü ve kalan yıllarını Fransa’da bir hastanede geçindi. Gomidas 1935 yılında Fransa’da hayatını kaybetti.

Agos yazarı ve Ermenice sayfaları editörü Pakrat Estukyan, 2019’da 150. doğum yılında  “Aydınlık Sabahın Sesi” konseriyle anılan Gomidas hakkında şöyle diyordu: “Gomidas, halk müziğini ilk defa derli toplu bir şekilde düzenleyen en önemli aranjörlerden biri, hatta birincisi. Ermeni müziği Gomidas’a kadar tanımlı değildi. Gomidas’la birlikte bu tanım, batılı ölçekte sınırları belli, tanımları belli, notasyonları düzenlenmiş şekilde dahil oldu. Bizim açımızdan Gomidas’ın diğer bir önemli özelliği de bütün etnisitelerin üzerinden folklora bakış açısıdır. Öyle ki, Gomidas’ın eserleri arasında Türkçe, Kürtçe, Almanca eserlere rastlamak mümkün.”

Yolcu Tiyatro’nun Gomidas’ın hayatını anlattığı Gomidas oyunu da 09 Mart Cumartesi 21.00’de Maximum UNIQ ve 10 Mart Pazar 16.00’da Moda Sahnesi‘nde.

Previous Story

Taksim Sanat’ta “Kimlik Göstergeleri”

Next Story

Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Sinematek ve Onat Kutlar

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.