Gölge Olmadan Destek Olmak SAHA Studio

/

SAHA’nın yeni projesi SAHA Studio açıldı. Türkiye’den sanatçılara çalışma ortamı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için üretim, araştırma ve sunum bütçesi ile çalışmalarını sürdürebilecekleri bir mekân sağlıyor.

Bu sabah yapılan absın toplantısında, SAHA Studio’ya davet edilip eser üretim imkânı bulan sanatçılardan Larissa Araz, Alper Aydın, Özgür Demirci ve Sibel Horada’nın video, fotoğraf, heykel ve enstalasyonlardan oluşan çalışmaları tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Füsun Eczacıbaşı SAHA’nın bundan 9 yıl önce kurulduğunu anlatarak “şikayet etmek yerine kaynak ve ortam yaratmak adına yola koyulduk. Amacımız sanat üreten ve düşünen sanatçı ve küratörlerin uluslararası kültürel diyaloğun içinde olmasına olanak tanımaktı,” dedi.

“OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ” DESTEK

SAHA’nın kuruluş aşamasından bugüne, çok yol kat ettiğinden bahseden Eczacıbaşı “İlk yola çıktığımızda 9 kişiydik, bugün 100 kişilik bir ekibiz. SAHA olarak sessiz, sakin, aslında olması gerektiği gibi sanat ve sanatçıyı gölgelemeden maddi manevi destek vermeye devam ediyoruz,” dedi.

Dünyada bilinen şekliyle “Residence” programından yola çıkan Studio davetli sanatçılara en az altı ay boyunca çalışma mekânı, danışmanlık ve eser üretim fonu sağlıyor. Sergi, koleksiyon ve atölye ziyaretleri, portfolyo değerlendirmeleri, seminerler ve yurtdışı gezilerle sanatçıların gelişimine katkıda bulunuyor. SAHA Studio, sadece Türkiye’den sanatçıları değil, yurtdışından küratörleri de ağırlayarak araştırmalarına ve İstanbul sanat ortamıyla etkileşimlerine yardımcı oluyor.

SAHA Derneği Direktörü Çelenk Bafra; özellikle esnekliğe vurgu yaparak “Sanatçıların etkileşim ve üretkenliklerini tetikleyecek esnek bir ortam yaratmaya çalıştık. SAHA Studio’da davet ettiğimiz her sanatçı, sunduğumuz bilgi, birikim, ekip, mekân ve imkândan yararlanırken kendi deneyimlerini de programa kattı.” dedi.

İlginizi çekebilir:  Oyuncak Müzesi Atölyesi: “Mona Lisa Bugün Yaşasaydı!”

Bafra, SAHA Studio’nun ilk döneminde asıl kazanımın Larissa Araz, Alper Aydın, Özgür Demirci ve Sibel Horada ile geliştirilen birbirinden öğrenme kültürü olduğuna çekti.

SAHA Studio’ya sanatçılar, misafir sanatçı programı çerçevesinde deneyimli bir kurul tarafından davet ediliyor. Küratör ve eğitmen Vasıf Kortun, sanatçı Hera Büyüktaşçıyan ve SAHA Studio’nun direktörü küratör Çelenk Bafra’dan oluşan kurul, İstanbul dışındaki sanat inisiyatifleri Hayy, Karantina, Loading, sub ve Torun’dan da sanatçı önerisi alıyor. SAHA Studio’nun ikinci döneminin ise Mart – Eylül 2020 arasında beş yeni sanatçıyla devam etmesi planlanıyor.

Ağustos 2019’da başlayan ilk dönemine davet edilen sanatçıların projeleri, 20, 21 ve 22 Şubat 2020 tarihlerinde izleyiciler tarafından SAHA Studio’da gezilebilecek.

Larissa Araz

Karanlıktan Başla Görmeye, 2020

Arşivsel pigment baskı

4 adet çerçeveli, her biri

Video animasyon

Koku, toprak ve ses

 

Alper Aydın

 Yol, 2019-2020

Video Dokümantasyon

 

560.000 Yıl, 2019

Buluntu ağaç, yosun, cam, kemik, 145x150x55 cm

Nefes Projesi 2018-2020

Ahşap masa, metal, toprak, su, sodyum buharlı florasan lamba, plastik hortum, çeşitli yenilebilir bitki

 

Özgür Demirci

Sana Anlatmak İstediğim Şeyler, 2020

İki kanallı video enstalasyon

Sibel Horada

Suyun Taksimi, Taksim’in Suyu, 2020

Video, 7’44”

Akış, 2020

Enstalasyon: üzerine ebru yapılmış gazeteler, metal gazete standı, rulo kâğıt baskı, emaye bebek küveti, sıvı seramik, toprak

Previous Story

Gece Vardiyası Harikalar Dünyasına Çağırıyor

Next Story

Step İstanbul: “Me versus Mass” Konuşmaları

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.