12 Eylül’ün yıl dönümünde: Geçmiş Bugündür

12 Eylül Darbesi üzerine yapılmış en kapsamlı sergi Geçmiş Bugündür, 12 Eylül itibariyle Depo'da görülebilecek.

Türkiye’nin ilk dijital müzesi ve insan hakları arşivi Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi’nin gerçekleştireceği  Geçmiş Bugündür isimli sergi, Depo ev sahipliğinde 12 Eylül’den itibaren görülebiliyor. 8 Kasım’a kadar  izleyiciyle buluşacak  Geçmiş Bugündür, 12 Eylül Darbesi üzerine yapılmış en kapsamlı sergi olma niteliğini taşıyor. Sergiye eş zamanlı olarak kamusal programlar da eşlik ediyor.

Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi’nin “Geçmiş Bugündür” temasıyla yola çıktığı serginin ana çatısını müzenin dijital alandan fiziksel alana taşıdığı koleksiyonlar ile arşiv malzemesinden parçalar ve içerikler oluşturuyor. 1960-1991 arası döneme odaklanan ve 12 Eylül’den doğrudan etkilenmiş öznelerin kolektif katkılarıyla kurgulanan sergi, Bellek Müzesi koleksiyonları ile etkileşim içinde kolektif veya bireysel olarak üretilmiş sanat eserlerini; yazar, gazeteci ve araştırmacıların çalışmalarını da bir araya getiriyor.

İçerik ve küratoryal yönetimini Eylem Delikanlı, Aylin Tekiner ve Sevim Sancaktar’ın üstlendiği serginin yürütücülüğünü Research Institute on Turkey ile Demokrasi ve Bellek Araştırmaları Derneği yapıyor.

Bellek Müzesi

Darbe sürecinde insanlığa karşı işlenen suçların kaydını tutarak hak ihlallerini görünür kılmayı amaçlayan Bellek Müzesi, 12 Eylül’den bugüne 43 yıldır devam eden adalet mücadeleleri ve geçmişle yüzleşme pratiklerine Sözlü Tarih, Dava Dosyaları, Bellek Nesneleri ve Adalet Arayışı koleksiyonlarını kapsayan bir insan hakları arşiviyle ışık tutuyor. Koleksiyonlarda; devrimci mücadelenin yükselişinden öğrenci hareketlerine, sendikal örgütlenmeden kadınların siyasi mücadelesine ve anti-faşist direnişe kadar birçok tanıklığın yanında darbenin kolektif belleği, askerî rejim ve hukuk sistemi, insan hakları ihlalleri, adalet mücadelesi, uluslararası dayanışma, cezasızlık, yüzleşme ve hesap sorma pratiklerine dair bilgiler de yer alıyor.

İlginizi çekebilir:  Sinema Seyircisi Azaldı, Tiyatro Arttı

Bellek Müzesi’nin daimî koleksiyonlarında 235 dijital, 93 fiziki dava dosyası, binlerce sayfalık hukuki belge, 35 ayrı bağışçıdan edinilen 40 bin bellek nesnesi, 300 saati aşan 120 sözlü tarih kaydı, 518 fiziki belge, 65 gazete ve 150 kitap bulunuyor. Bellek Müzesi, çeşitli kurumlar, insan hakları örgütleri, hak savunucuları, hukukçular, tanıklar, akademisyenler ve yazarların katkılarıyla aşağıdan yukarıya bir tarih anlatımı, açık ve erişilebilir arşivler ve 12 Eylül’ün muhataplarının aktif katılımıyla yaratılacak dinamik bir süreci inşa etmeyi hedefliyor.

Sergiye eş zamanlı kamusal program:

Darbeler Tarihi (Tarih Vakfı ile birlikte)
Doç. Dr. İsmet Akça
14 Eylül Perşembe, 19:00–20:30
Yer: Metro Han | Şahkulu, Erkanı Harp Sokak No:2 Beyoğlu, İstanbul

Evvel Zamanla Tanışmak/Otobiyografik Anlatı
Roza Erdem
19 Eylül Salı, 19:00–21:30
Yer: Metro Han | Şahkulu, Erkanı Harp Sokak No:2 Beyoğlu, İstanbul

Sivil İştirakçiler
Dr. Yeşim Yaprak Yıldız
23 Eylül Cumartesi, 16:00–18:00
Yer: Botter Apartmanı | Şahkulu, İstiklal Caddesi No:235 Beyoğlu, İstanbul

Konuşmalar Türkçe gerçekleştirilecek olup katılım için kayıt gerekmemektedir.

Previous Story

Borusan yeni sezonu ‘Cumhuriyetin 100. yılı’ coşkusuyla karşılıyor

Next Story

Sergiye soruşturma açtıran kişinin suç dosyası kabarık

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.