Festival Yasak! - ArtDog Istanbul

Festival Yasak!

Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nejla Aslan, Bursa Valiliği’nin konaklama ve alkol satışını yasaklaması üzerine iptal edilen 7. Nilüfer Müzik Festivali ile ilgili ArtDog’un sorularını yanıtladı.

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin bu sene 7’incisini gerçekleştireceği Nilüfer Müzik Festivali, valiliğin konaklama ve alkol satışını yasaklaması üzerine iptal edildi. 1-2-3 Eylül’de Balat Ormanı’nda gerçekleştirilmesi planan festival, geçtiğimiz yıl da Bursa Valiliği’nin kamp ve alkol yasağı engeline takılmıştı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, geçtiğimiz günlerde Balat Atatürk Ormanı girişinde yaptığı basın açıklamasında, geçen yıl tüm engellemelere rağmen kamplı gerçekleştirdikleri festivali, bu yıl protesto amacıyla iptal etme kararı aldıklarını duyurdu.

Konuyla ilgili ArtDog İstanbul’un sorularını yanıtlayan Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nejla Aslan ise, “Biz kısıtlı özgürlüğü özgürlük olarak görmediğimiz için festivali bu yıl yapmama kararı aldık ama bu hiçbir şey yapmayacağımız anlamına gelmiyor,” dedi. Aslan, farklı konseptlerde gençleri müzikle buluşturmaya devam edeceklerini anlattı.

  • Nilüfer Müzik Festivali Türkiye’de bir kamu kurumu tarafından düzenlenen en büyük festivallerden… Neden iptal edildi?

Nilüfer Müzik Festivali, Balat Atatürk Ormanı’nda, 2015 yılından bu yana düzenlenen artık bir marka haline gelmiş, uluslararası ödülleri olan bir festival. Ülkemizde gençlerin nefes aldığı sayılı ortamlardan biri olan festivali Aslında içinde bulunduğumuz siyasi konjonktür ve ekonomik krize rağmen geleneğinden kopmadan yaşatmak için uzun zamandır mücadele veriyoruz. Bu yılda aylar süren bir hazırlık sürecinin ardından festivali yapacağımız duyurusu büyük bir coşkuyla karşılandı. Her yıl olduğu gibi bu yılda konu ile ilgili de güvenlik ve trafik önlemlerinin alınması için Bursa Valiliği’ne bilgi verdik. Ancak Nilüfer Kaymakamlığı’ndan festivali kamp yapılmaması ve alkol satılmaması koşuluyla izin verileceğini bildiren bir tebligat aldık. Geçen yıl festivale bir gün kala da aynı engellemeyle karşılaşmıştık. Festival kapısında kamp yapmaya gelen gençlerle emniyet güçleri karşı karşıya gelmiş, çeşitli girişimlerin sonucunda kamp yasağını geri çevirmiştik. Bu yıl da bütün gençlerin heyecanla beklediği festivali yapabilmek için çok uğraştık. Ama ülkenin geldiği çorak iklimde festivalimizi özgürce yapamayacağımızı anladık ve bizi sürekli belli bir çerçeveye hapsetme girişimlerine karşı bu yıl hiç yapmama kararı aldık. Dozajı gittikçe artan bir baskıyı kabul ettikçe bir sonraki yıl sanatçı seçimine karışmayı dahi kendilerine hak görebilecek bir zihniyetle karşı karşıyayız maalesef.

  • Nilüfer Belediyesi 2015 yılından buyana hiçbir sorun çıkmadan bu organizasyonu yapıyordu. Şimdi ne değişti de izin verilmiyor?

Aslında ülkede kültür sanat hayatı için her an her şey değişiyor. Bu sadece bizim festivalimizle ilgili bir durum değil. Ülkemizde insanların özellikle gençlerin özgür ortamlarda sosyalleşmesi, içlerindeki enerjiyi sanatla müzikle dışavurmaları en korkulan şey oldu ne yazık ki. Benim kendi oğlum dahil binlerce genç bu festivalde büyüdü, bu festivalde yeni deneyimler, yeni arkadaşlıklar kazandı. Çok cüzi bilet fiyatlarıyla dünya müzisyenlerini dinleme fırsatı yakaladı. 2015’den bu yana yüzbinlerce insanın katıldığı festivalde hiçbir güvenlik zafiyeti de yaşanmadı. Kamp yasağını dayandırdıkları ormana bir zarar gelmesini ise en çok biz ve festival katılımcılarımız istemez. Bunun için bütün altyapımızı ve güvenlik önlemlerimizi her yıl tekrar tekrar denetleriz. Ama hepimizin de bildiği gibi ormanları çatır çatır yokeden bir yaklaşımın derdi orman yangını falan değil. Onlar kendi yaşam görüşlerine uygun itaat eden bir gençlik yaratmak istiyorlar. Bunu başaramadıkça bu tür yollarla eğlenmek, coşmak, ortak bir tutkuda buluşmak yanlış bir şeymiş gibi algı yaratarak bizim öznelliğimizi yok etmeye çalışıyorlar.

  • “Alkol yasağı” gerekçesi yaşam tarzına müdahale değil mi?
İlginizi çekebilir:  Frida Kahlo, Mersin Duvarlarını Süslüyor

Tamamıyla öyle. Alkol içmek sanki suçmuş, yasakmış gibi kriminalize edilmeye çalışılıyor. Festival alanında üç noktada da her tülü satış ve kullanım ruhsatlarının olmasına rağmen keyfi bir şekilde bunu yasaklayabiliyorlar. Ve buna tepki gösterince de sanki biz gençlere kötü alışkanlıklara sevk ediyormuşuz gibi algı yaratmaya çalışıyorlar. Bizim alanda çok net 18 yaş kuralımız var. 18 yaşın altındakiler anca velileriyle alana girebiliyorlar. 18 yaşından büyük reşit birey istediği içeceğe istediği yerden zaten ulaşır. Dileyen bira içer dileyen ayran içer.

  • Bundan sonrası için ne planlıyorsunuz?

Biz kısıtlı özgürlüğü özgürlük olarak görmediğimiz için festivali bu yıl yapmama kararı aldık ama bu hiçbir şey yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Gençleri müzikle buluşturmaya devam edeceğiz. Çok yakında farklı konseptlerde onlarla buluşacağımız etkinlikleri açıklayacağız.

  • Nilüfer Belediyesi olarak sanata ve sanatçılara alan tanıyorsunuz ve kültür-sanat alanında ses getiren ve nitelikli projelere imza atıyorsunuz. Karşılaştığınız benzer engeller oldu mu? Yola devam edecek misiniz?

Maalesef bir kamu kurumu da olsanız siyasi kutuplaşma sizi öteki ilan ettiği için engellemeler, işi yokuşa sürmeler oluyor. Belli ki bu daha da artacak. Önemli olan buna karşı bizim ne yaptığımız. Biz Nilüfer Belediyesi olarak yine sanata alan açmaya, sanat üretimini desteklemeye devam edeceğiz. Özellikle çocuklar ve gençlerekarşı sorumluluğumuz daha fazla. O yüzdeneşit imkanlara sahip olarak kendilerini özgürce, sanat yoluyla ifade edecekleri yeni platformlar, yeni mekanlar oluşturmak öncelikli hedeflerimiz.

Previous Story

Müzede Sahne

Next Story

İKSV: “Nihai Atama Yönetim Tarafından Yapılır”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.