Ferda Art Platform’da İki Yeni Sergi

/

Güler Güçlü’nün ikinci kişisel sergisi ‘Neden böyle oldu’ ile Deniz İkizler’in ilk kişisel sergisi ‘Plastik Düşler’ bugün Ferda Art Platform’da izleyiciyle buluştu.

CİNSİYETSİZ FİGÜRLERLE BİR KENT ELEŞTİRİSİ

Cinsiyetsiz, ifadesiz ve durağan beton heykelleri ile tanınan Güler Güçlü, sergisinde demir konstrüksüyonlar üzerine yığma beton kullanarak ürettiği heykellerin yanı sıra, yerleştirme ve çeşitli kâğıt işlerini de izleyiciye sunuyor.

Figüratif heykelleri için ana malzeme olarak betonu kullanan Güçlü eserlerinde varoluşçu sorunları, günümüzün kentsel felaketlerine yaptığı göndermelerle birleştiriyor. Sanatçının başlarını geometrik soyut formların içine gizleyen androjen figürleri, çıplak olmalarına rağmen herhangi bir cinsiyet göstermiyor ve bu nedenle meta-insanlar haline geliyorlar.

Cinsiyet ve kimlik eksikliğinden dolayı, eserleri insanın ve toplumunun evrensel sembolleri haline getiren sanatçı, izleyicinin kendini tasvir edilen kahramanlarla kolayca birleştirmesinin kapılarını aralıyor. Güçlü, ikinci kişisel sergisinde kentle ve kişinin kendiyle olan sorunlu ilişkisini eleştirel bir şekilde yorumlamanın da yolunu arıyor.

İlginizi çekebilir:  Louvre'un 'Çalıntı Eserler'le Dolu Olduğunu Biliyor Muydunuz?

‘Neden böyle oldu’, 4 Nisan tarihine kadar Ferda Art Platform’da izlenilebilecek.

İkizler, Plastik Düşler sergisi için tasarladığı, 90’lı yılları anıştıran salonda, ilhamını çocukluğuna ait bir andan alıyor.

90’LI YILLARDAN ANLAR

Ferda Art Platform, proje alanında ise Deniz İkizler’in ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. ‘Plastik Düşler’ sergisi için sanatçının tasarladığı salon, 90’lı yılları anıştırıyor ve ilhamını sanatçının çocukluğuna ait bir andan alıyor.

İkizler, mekân-anı ilişkisinden hareketle, ressam olan babasının defalarca betimlediği Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ resmi ile annesinin içtiği Maltepe sigarası gibi pek çok nesneyi kendi üslubuyla bugüne getiriyor. Sanatçı böylece bakış açısına göre değerlendirme biçimi değişen anıların, bugüne olan etkisini irdeliyor ve “Gerçeklik nesnel olan mıdır?” sorusunu yöneltiyor.

İkizler, göz alıcı florasan pigment kullanarak izleyicilerin algılayışına göre estetik ya da estetik olmayan bir fazlayı, konudan uzaklaştıran manipülasyon aracı olarak görüyor. İkizler, imgeyi gerçekliğin yansımasının yanı sıra değiştiren ve gizleyen yönleriyle birlikte değerlendiriyor.

‘Plastik Düşler’, 4 Nisan’a kadar Ferda Art Platform proje alanında görülebilir.

Previous Story

Kafatası Raporunu Bozmak

Next Story

Dikenli tellerin önünde, soğuk suların içinde

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights