FBI’ın sanat suçları biriminin, 2012’de Los Angeles’ta bir depoda bulunduklarından bu yana eserlerinin orijinal olup olmadığıyla ilgili araştırma yaptığı belirtilirken; baskın gününde de FBI ekibinin müze çalışanlarına “eserlerin önceki sahiplerine dair yanlış bilgi verildiği” gerekçesiyle arama izinlerini gösterdikleri ifade edildi.
AP’ye konuşan müze sözcüsü Emilia Bourmas-Fry, “Heroes & Monsters: Jean-Michel Basquiat” başlıklı Basquiat sergisindeki tüm eserlere el konulduğunu, ancak hiçbir müze çalışanının tutuklanmadığını söyledi. Normalde 2023 yılının Haziran ayına kadar devam etmesi planlanan sergiyle ilgili baskından önce açıklama yapan müze, serginin bu ay biteceğini bildirmişti. Buna sebep olarak da eserlerin sahiplerinin kontratı uzatmak istememesi ve tabloları İtalya’daki bir sergiye göndermek istemeleri gösterilmişti.
60 Bin Dolar Ödendi
FBI bu haber üzerine eserler yurt dışına çıkarılmadan önce harekete geçti ve müzeye bir baskın düzenledi. Tabloların orijinal olmadığına dair iddia CEO Groft’un bir sanat eseri uzmanına gönderdiği e-postalarla güçlendi. Groft e-postalarda, sanat tarihçisi Jordana Moore Saggese’e eserlerin gerçek olduğuna dair rapor yazması için 60 bin dolar ödendiğini itiraf ediyor.
FedEx kartonu üzerine resmedilen bir eser de sanat tarihçilerinin dikkatini çekmişti. Kartonda firmanın 1994 yılı itibarıyla kullandığı bir yazının yer alması şüphe uyandırdı.
Sergide Jean-Michel Basquiat’nın 1982’de Venice, Kaliforniya’da Larry Gagosian’ın evindeki stüdyosunda ürettiği işler olduğu ileri sürülen 25 eser yer alıyordu. Farklı boyutlardaki işlerin hepsi mukavva üzerine yapılmıştı. İddiaya göre eserler aynı yıl Basquiat tarafından senarist Thad Mumford’a 5 bin dolar karşılığında satılmıştı.