Yapı Kredi Yayınları, Eylül ayını 6 yeni yayınla karşıladı. Yeni çıkanların ilki Nurullah Ataç’dan “Ne Yalan Söyleyeyim”. Kitapta Ataç’ın hemen her konuya el attığı, klasik denemenin tüm özelliklerini taşıyan serbest yazıları bir araya geliyor. 1923-1942 yılları Aydabir, Resimli Her Şey, Her Şey, Foto Magazin, Resimli Hafta, Yeni Mecmua gibi “salon” dergilerinde Ataç, şiirden müziğe, romandan sinemaya uzanıyor. İkinci yeni çıkan “Kayıp Destan’ın İzinde”, Nâzım Hikmet’in en çok ilgi gören eseri Kuvâyi Milliye’nin Memleketimden İnsan Manzaraları’na uzanan yolculuğunu anlatıyor.
Erkan Irmak kitabında bu iki eserin yazılış ve yayımlanma süreçlerini, Türkiye’deki rejim ve tarih anlayışıyla ilişkilerini, okur tarafından alımlanışlarını ve tür olarak konumlarını tartışıyor ve iki eseri karşılaştırarak Kuvâyi Milliye’nin Memleketimden İnsan Manzaraları içinde nasıl yeniden yazıldığını ve bu yeniden yazılmanın ne anlama geldiğini sorguluyor. Kitap, Nâzım Hikmet’in yazarlığına odaklanan edebi çalışmalar alanındaki eksikliği gidermek yönünde önemli bir adım niteliği de taşıyor. Michael Greenberg’ün “Geri Dön Günışığım” adlı anı kitabı ise kızı Sally’nin bipolar bozuklukla mücadelesini sarsıcı bir gerçekçilikle anlatıyor.
David Sylvester’ın gerçekleştirdiği ve yaklaşık 25 yıllık bir zaman dilimine yayılan söyleşiler “Francis Bacon’la Söyleşiler” adlı kitapta bir araya getirildi. Kitap, Bacon’ın kendine özgü konuşma dili üzerinden sanatçının üretim süreçlerine, tuval karşısındaki gerginliklerine, takıntılarına, zihin dünyasında yaşadığı fırtınalara ilişkin bir tanıklık sunuyor.
Sanat Dünyamız dergisinin 190’ıncı sayısı da yeni çıkanlar arasında. Eylül-Ekim sayısı toplum odaklı sanat projelerine yönelen Bir Arada Olmak başlıklı dosyasını okurlara sunuyor. Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitap-lık dergisinin 223’üncü sayısı da yeni çıkan bir diğer yayın. Sayı, Maksim Osipov’un “Soğuk, Mahcup, Özgür” adlı yol yazısıyla açılıyor. Ukrayna savaşı nedeniyle Almanya’ya göçen Rus yazar, ülkesini terk edişini edebiyat, tarih, siyaset bağlamında anlatıyor.