"EV" 25 Aralık'ta Sona Eriyor - ArtDog Istanbul
Tavşan kanı, Roberto Uribe Castro

“EV” 25 Aralık’ta Sona Eriyor

/

Türkiye, Ukrayna, Polonya, İngiltere ve Hollanda’dan, on çağdaş sanatçı Ukraynalı küratör Polina Somochkina liderliğinde İstanbul Sanat Rezidansı’nda (İAR) gerçekleştirilen sergide bir araya geldi. 25 Aralık’ta sona erecek sergi, İstanbul Sanat Rezidansı ve Begüm Güney liderliğindeki Bilgili Sanat işbirliğinde gerçekleşti. Projenin kavramsal çerçevesi ise, serginin küratörlüğünü de üstlenen akademisyen, yazar ve küratör Özge yılmaz tarafından “Ev” olarak belirlendi. Sergide, Andriy Roik (Ukrayna), Celyn Bricker (İngiltere), Ferhat Tunç (Türkiye), Gülhatun Yıldırım (Türkiye), Kamila Bednarska (Polonya), Katarzyna Tereszkiewicz (Polonya), Koray Tokdemir (Türkiye), Olha Kuzyura (Ukrayna), Roberto Uribe Castro (Kolombiya – Hollanda), Veronika Cherednychenko (Ukrayna) isimli sanatçıların her biri kendince çağdaş sanat yaratma sürecine yeni yansımalar getiriyor.

Andriy Roik , Kaidelerin Sesleri, Muska Çemberi

Sanatçılar, sergi aracılığıyla uluslararası kültür – sanat alışverişinde de yaratıcı yenilenmenin gerçek bir incelemesini üstleniyorlar. İstanbul Sanat Rezidansı’nın 2022 edisyonu, “Ev” kavramı etrafında şekillendi. Özge Yılmaz, sergi için yazdığı küratöryal metinde “Ev” temasıyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Kendi bedenimizi bir “ev” olarak düşünmek mümkündür. Bu, bize “ev”in biyolojik referanslarını getirir. İçinde yaşadığımız gezegen de bizim “ev”imizdir. Gerek iklim krizi gerekse dünyanın karşılaştığı diğer doğal yıkımlar, “ev”i ekolojik olarak ele alabileceğimiz bir düzlem olarak karşımıza çıkarır. “Ev”i, yaşamlarımızı sürdürdüğümüz, barınma ihtiyacımızı karşılayan mimari unsur olarak ele aldığımızda ise barınma sorunu, evsizlik, savaşlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan, evsizleştirilen insanlar ve dolayısıyla ekonomik ve sosyo-politik bir düzlemle karşılaşırız. Buradaki katmanlara yenilerini eklemek, “ev”e bakışı daha da derinleştirmek elbette mümkün. Zira “ev” hem kolektif bir hem de her birimiz için biricik ve bireysel… ”

İlginizi çekebilir:  İstanbul Film Festivali'nden Şubat Seçkisi
“Ev” sergisinden

İstanbul’daki farklı ülkelerin diplomatik birlikleriyle işbirliği yapan İAR, barışçıl diyalog yoluyla kültürel diplomasinin gelişmesine katkıda bulunuyor. İAR, 2019 yılından bu yana Türkiye’deki Ukrayna Büyükelçiliği ve Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu ile de aktif olarak işbirliği yapıyor.

İAR Hakkında:

İstanbul Artist Residency (İAR) sanatçı, sanat-restoratör ve sanat yöneticisi/danışman Polina Somochkina  ve iş adamı ve sanat koleksiyoncusu Halil İbrahim Çavuşoğlu’nun işbirliği ile kuruldu. Misyonu çağdaş sanatçıları, küratörleri, sanat topluluklarını, koleksiyoncularını ve meraklılarını sanat yoluyla kültürlerarası anlayışı İstanbul’da geliştirecek uluslararası bir sanat merkezine dönüşmek olan İAR, proje sonucunda her yıl katılımcı sanatçıların ürettikleri eserleri, gelecekte İAR Müzesi’nin oluşturması için İAR Sanat Koleksiyonu olarak korunuyor.

2019’dan beri Türkiye, Ukrayna, Polonya, Birleşik Krallık, Hollanda, Meksika, Gürcistan, Güney Afrika, Yunanistan, Yeni Zelanda ve İspanya dahil olmak üzere on bir (11) ülkeden gelen sanatçılar İAR projelerinde katıldı. İstanbul’daki farklı ülkelerin diplomatik birlikleriyle işbirliği yapan İAR, barışçıl diyalog içinde kültürel diplomasinin gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Previous Story

Savaşın Kültür Bilançosu

Next Story

Yeni Yılda Sergiler

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.