Dünyanın en eski mağara resimleri arasında yer alan tarihi resimler, iklim değişikliğinin zararlı etkileri nedeniyle siliniyor. Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden araştırmacılar, Endonezya’daki Sulawesi adasındaki Leang Tedongnge adlı mağarada bulunan 45 bin 500 yıllık mağara resimlerinin iklim değişimi nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.
Artnews.com’un haberine göre, araştırmacılar adadaki en eski mağara resimlerinin bulunduğu mağarayla birlikte 300 farklı mağaranın da risk altında olduğunu; tuz, ısı ve aşırı hava olaylarının bu önemli alanların bozulmasına yol açtığını belirtti.
45 bin 500 Yıllık Yaban Domuzu
Kuru hava ve muson yağmuru arasındaki döngü mağara yüzeyinde tuz birikmesine neden oluyor. Daha sonra bu tuz biriken yüzey pul pul dökülüyor. Uzmanlar mağara resimlerinin son yıllarda iklim değişikliğinin daha da artması üzerine her zamankinden daha fazla zarar gördüğünü açıkladı. Kırmızı ve dut rengi pigmentler kullanılarak çizilen resimler arasında hayvan figürleri, el şekilleri ve insan-hayvan karışımı figürler yer alıyor. Sulawesi mağaralarında 45 bin 500 yıllık tarihiyle dünyadaki en eski hayvan tasviri olduğu düşünülen yaban domuzu resmi bulunuyor. El kalıplarının ise 39 bin 900 yılı aştığı belirtiliyor.