2017’den beri Antalya’da Karayolları Bölge Müdürlüğü’nce gündemde olan Finike-Demre-Kaş-Kalkan bölünmüş yol projesine geçtiğimiz günlerde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) olumlu kararı çıktı. 74 kilometrelik 60 metre genişliğinde, gidiş- geliş 4 şeritli, 11 köprü ve viyadük, 6 tünel ile 12 alt ve üst geçitten oluşan bölünmüş yol projesinde belirtilen alan birçok antik bölgeyi ve doğal sit alanını içinde barındırıyor.
Antik Kentler, Doğal Sit Alanları Tehlikede
İçinden ya da teğet geçeceği arkeolojik alanların arasında Kekova, Myra ve Andriake bulunurken, rota Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Kaputaş 1’inci Derece Doğal Sit Alanı’nı da tehdit ediyor.
Çevre kuruluşları proje kapmasında 66.073 ağacın kesileceğini ve yalnızca bu bölgede yetişen Likya Orkidesi, Kaputaş Andızotu, Sürmeli Çiğdemi’nin popülasyonuna zarar verileceğini öngörüyor.
Birçok tarım alanı ve meranın da etkileneceği projenin 17 köyü doğrudan etkilemesi bekleniyor.
İnşaat sırasında yeraltı su kaynaklarının zarar görmesi tehlikesinin yanı sıra projede yer alan üç belediyenin de çıkacak hafriyatı döküm alanı bulunmaması dikkat çekiyor.
Projenin Ulaşım İçin Bile Gerekliliği Tartışmalı
Antalya bölgesinde tarihi ve doğal hâliyle korunmuş, kitle turizminden ziyade kültür ve doğa turizmiyle bilinen ender bölgeleri olan Finike, Demre ve Kaş’ın çevre gönüllüleri ve sakinleri projeye tepkilerini sürdürürken, Kaş Çevre Ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Süreyya Özel, yeni bir duble yol projesindense mevcut yolların iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Özel, bilirkişi raporuna göre mevcut Kaş-Kalkan yolunun 28 dakikada geçildiğini, yeni yolun ise 31 dakika süreceğini ve böylece yerel halkın yüzde 73’ünün projeden sonra da mevcut yolu kullanmaya devam edeceğine dikkat çekti. Projenin giderlerine de vurgu yaparak, “Demre-Kaş arasında üç şeritli bir yol zaten mevcutken, sadece belli noktaların fiziki ve geometrik standartlarının iyileştirilmesi yeterliyken, yeniden dört şeritli yolun yapılması ekonomik sıkıntılar içinde yaşayan Türk halkına artı vergi yüküdür, israftır. Sonuç olarak; Finike, Demre, Kaş, Kalkan halkı olarak mevcut yolların iyileştirilerek, bölgemizin tüm tarihi, kültürel, doğal alanları üzerinde geri dönüşü olmayacak tahribata sebep olacak duble yol projesinin iptalini istiyoruz,” dedi.
Kaş Çevre Ve Kültür Derneği projenin geri çekilmesine yönelik olarak change.org’da imza kampanyası başlattı. “Duble Yol için Ormanı, Antik Kentleri, Köylerimizi Yok Etmeyin. Mevcut Yolu İyileştirin” adıyla 18 Ocak’ta başlatılan imza kampanyası hâlâ devam ediyor.