Work by Tilman Hornig #GlassPhone, 2017. @kasselerdokfest Source: Instagram / @documenta14

Documenta 15’e Antisemitizm Suçlaması

//

Her beş yılda bir gerçekleşen modern ve çağdaş sanat sergisi Documenta‘nın 15’nci edisyonu, İsrail üzerindeki ekonomik ve siyasi baskıyı artırmaya çabalayan ve Almanya Parlementosu tarafından 2019’da ‘yasadışı’ ilan edilen küresel “Boycott, Divestment, and Sanctions” (Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar) hareketiyle yakın ilişkide olduğu iddiasıyla gündeme geldi.

Documenta 15’in gerçekleşeceği Kassel şehrinden The Alliance Against Anti-Semitism Kassel adlı grup gerçekleşecek edisyona “Anti-İsrail aktivistlerinin dahil olacağı”nı öne sürdü.  Documenta’nın sanat ekibinde Filistinli sanatçılara destek sunan, Ramallah merkezli Khalil Sakakini Kültür Merkezi’nin (Khalil Sakakini Cultural Center – KSCC) yer almasının bu iddialarını desteklediğini belirtti.

Khalil Sakakini Cultural Center, Ramallah. Courtesy KHALİL Sakakini Cultural Center. Source: ArtNews

İddiaların Odağında İki Sanatçı

The Alliance Against Anti-Semitism Kassel’in iddialarının odağında ise Lara Khaldi ve Yazan Khalili adlı iki sanatçı yer alıyor. Daha önce KSCC’de liderlik pozisyonlarında görev yapan sanatçılar Documenta 15’e the Question of Funding kolektifiyle katılıyor.

Artnews.com’un haberine göre, Khaldi’nin kültür merkeziyle artık bir bağlantısı olmasa da, Khalili hala KSCC’de ‘genel meclis’ üyesi olarak görev alıyor. İddiaların hedefindeki kültür merkezi Documenta 15’in sanat ekibinde listelenirken, sanatçıların parçası olduğu Question of Funding kolektifi ise serginin katılımcıları arasında.

İlginizi çekebilir:  Depremden Önce, Depremden Sonra

Açıklama Yaptı, İddiaları Reddetti

Öte yandan iddiaların ülke basınında da yansımaları oldu. Haftalık Die Zeit gazetesinde bu bağlantılardan ötürü, “Documenta’nın antisemitizm problemi mi var?” başlığıyla bir yazı yayımlanırken; sanat dergisi Monopol’un genel yayın yönetmeni Elke Buhr, Die Zet’teki Thomas E. Schmidt imzalı yazının ‘az araştırılmış’ olduğunu ileri sürdü.

Tüm bunlarının ardından internet sitesinde kısa bir açıklama yayınlayan Documenta ise “Documenta 15 hiçbir şekilde antisemitizmi desteklemez” notuyla iddiaları reddetti. Documenta’nın ‘sanat ve bilimin özgürlüğünü desteklediğini; anti-semitizm, ırkçılık, sağcı ekstremizm, şiddet içeren köktendincilik ve her türlü ayrımcılık karşısındaki tüm çabaları kararlılıkla desteklediklerini” belirtti.

Previous Story

SALT Araştırma Fonları Başvuruları Başlıyor

Next Story

Dirimart’tan Yeni Sergi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.