Deprem Bölgesi İçin Sürdürülebilir Çözüm Önerileri - ArtDog Istanbul
Fotoğraf: Reuters

Deprem Bölgesi İçin Sürdürülebilir Çözüm Önerileri

//

Sosyal ve insani krizlere sürdürülebilir çözümler yaratmaya çalışan kar amacı gütmeyen kuruluş Worldchange Institute’ün kurucusu mimar Cameron Sinclair, Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Arizona merkezli kar amacı gütmeyen kuruluşun mimarı Sinclair, Türkiye ve Suriye’de büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından Dezeen’e yazdı.  Sinclair yazısında “Depremler insan öldürmez, kötü binalar öldürür,” dedi.

“Dört Kural”

Deprem sonrasında verilen iyi niyetli sözlerin bazen hiç yanıt vermemekten daha kötü olabileceğini söyleyen Worldchange Institute’ün kurucu mimarı Sinclair,  halka verilen tüm sözlerin tutulması gerektiğine dikkat çekti. 25 yıldır Afganistan, Haiti, Japonya, Suriye ve ABD gibi birçok ülkede meydana gelen felaketlerin ardından yardım çalışmaları yürüten Sinclair, elde ettiği tüm bu tecrübeler sonucunda “dört kuralı” adlı bir strateji geliştirdi.

Buna göre; afetin ardından ilk dört günde bölgede acil yardım çalışmalarına ihtiyaç vardır, afetten sonraki ilk dört haftada hasarlı yapıları tespit etmek ve değerlendirmek için mühendislik ve bina değerlendirme ekiplerine ihtiyaç vardır, ilk dört ayda yerel bir mimari müdahale ekibi yeniden inşa çalışmalarını koordine etmeye yardımcı olmak için topluluk liderleri, fon sağlayıcılar, profesyoneller ve akademik kurumlarla birlikte çalışmalıdır, son olarak ise afetin ardından ilk dört yılda ekipler finanse edilmelidir ve bu ekipler yeniden inşa süreci için en az dört yıl taahhütte bulunmalıdır.

10 Maddeli Yol Haritası

Türk ve Suriyeli mimarların iyileşme sürecinde büyük katkısı olacağını söyleyen Sinclair, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini, gecikmenin saatli bir bomba olduğunun da altını çiziyor. İnsani krizleri atlatmak için mimari ve tasarım çözümleri üreten Worldchanging Institute bu dört kuralın dışında dayanıklı inşaatlar için 10 kuraldan oluşan bir yol haritası da açıkladı.

Bunlardan ilki uzun vadeli yeniden yapılanma için bir mimari koalisyonun desteklenmesi olduğunu vurgulayan Sinclair, Türkiye ve Suriye’nin bir avuç iyi niyetli mimardan daha fazlasına; zamanlarını ve uzmanlıklarını sayısız projeye adayabilecek bir inşaat profesyonelleri koalisyonuna ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Dernekler, enstitüler ve akademinin birlikte çalışması gerektiğinin altını çiziyor.

İkinci sırada; etkilenen bölgelerde organizasyonların inşaat profesyonelleriyle yeniden inşa kaynak merkezleri kurması yer alıyor. Bu merkezler sahadaki STK’lara ve sosyal girişimcilere mimarlık ve mühendislik hizmetleri sağlayacak. Bunun dışında mimarlık ve inşaat profesyonellerinden oluşacak ekiplerin okul ve tıp merkezlerini kurmak için bölgede çalışmaları gerekiyor.

İnşaat Konusunda Eğitim

On maddeli yol haritasına göre; bölgeye gelen gönüllüleri inşaat konusunda eğitmek de alınması gereken önlemlerden bir diğeri. Worldchanging Institute ayrıca Haiti ve Japonya depremlerinden sonra hazırladığı “Rebuilding 101 Manual” adlı yeniden inşa el kitabının çevrilerek afet bölgesinde dağıtılması gerektiğini savunuyor. Bunun dışında yine kurum tarafından hazırlanan depreme dayanıklı konut kılavuzunun da afet bölgesinin diline çevrilip yerel STK’lara dağıtılması gerekiyor.

Kurallardan bir diğeri de bölgede yeniden okulların inşa edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Bu inşaatların en kısa sürede tamamlanması gerektiği belirtiliyor. Yeniden yapılacak konutların güvenli, emniyetli ve sürdürülebilir olması,yeniden inşa sürecinde yerel halka istihdam yaratılması ve kadınlarla çalışmaya önem verilmesi de öne çıkan diğer kurallar arasında yer alıyor. Son olarak afet bölgesinin yeniden inşa sürecinde gerçekleştirilen her çalışmanın şeffaf bir şekilde diğer STK’lar ile paylaşılmasının önemine vurgu yapıyor.

Previous Story

DYO’nun Ödüllü Resimleri CerModern’de

Next Story

“Maraş Fili” Korumaya Alındı

0 0,00