Da Vinci’nin İşlerinde DNA ve Bakteri İzleri Bulundu

//

Yapılar araştırmalarda usta ressam Leonarda da Vinci’nin aralarında “Uomo della Bitta” ve “Autoritratto”’nın da olduğu en ünlü çizimlerinin bazıları üzerinde bakteri, mantar ve insan DNA’sı izleri bulundu.

İspanyol gazetesi El País’in bir raporuna göre, partiküllerden bazılarının tabloların yapıldığı Rönesans dönemine ait olabileceği öne sürüldü.

Tablolardaki Genetik Malzeme

Artnet. com’un haberine göre tarihçiler, mikrobiyologlar ve sanat restoratörlerinden oluşan bir ekip Da Vinci’nin çizimlerindeki bu mikroorganizmaları daha yakından incelemek için bir araya geldi. Viyana Üniversitesi Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri bölümünde mikrobiyolog olan Guadelupe Piñar, El País gazetesine yaptığı açıklamada “tabloların büyük miktarda genetik malzemeye ev sahipliği yaptığını” belirtti. “Buna bio-arşiv diyoruz” dedi.

İlginizi çekebilir:  Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde - Haldun Dostoğlu / Galeri Nev

Piñar yayına “Şu ana dek, kağıt üzerine ya da kağıt desteğiyle üretilmiş olan ve kültürel miras sayılan nesnelerde mikrobiyal komünite olarak küfün daha yaygın olduğu düşünülürdü” diye konuştu.

İnsan Derisinde Yaşayan Bakteri ile Zatürreye Yol Açan Virüs İzlerine Rastlandı

Araştırmacılar eserlerde insan derisinde yaşayan bakteriler buldu; ayrıca zatürreye yol açan bir virüsün ve bağırsaklarda yaşayan bir mikroorganizmanın da izlerine rastladı. Bulguların analizlerinin tamamı “Frontiers in Microbiology” dergisinde yayınlanırken “sonuçlar, nispeten yüksek insan DNA’sı bulaşımı ile bakterinin mantara oranla şaşırtıcı derecede fazla olduğunu gösteriyor” cümleleri yer aldı.

Previous Story

Açık Artırmada Satılan Hockney Eseri Royal Opera House’a Geri Dönüyor

Next Story

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Yeni Binası Açılıyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.