Yeni kitabı “Leonardo Da Vinci and the Book of Doom” ile ilgili olarak the Guardian gazetesine konuşan sanat tarihçisi Simon Hewitt, iddialarıyla dikkat çekti. “İtalyanlar kızıl dahi, Leonarda Da Vinci’ye Güldü” başlığını taşıyan haberde, Da Vinci’nin sıradışı bir dahi olarak hayranlık uyandırması bir yana, döneminin diğer sanatçıları tarafından hicvedildiği, tiye alındığını belirtiliyor. Eserleri kendi döneminde popüler olsa da bu yeni çalışmalarla, usta sanatçı ve bilim insanının Rönesans Milan’ında dedikoduların öznesi olduğunu ortaya koyuluyor. Sebepler arasında ise 15. yüzyılda, Milan’da oldukça nadir görülen ve garip bulunan kızıl saçları ve cinsel yönelimi sayılıyor.
Ataları Hazar Türkü mü?
Yazar Simon Hewitt, usta sanatçı Leonardo Da Vinci’nin alay konusu edilmesini Almanya’da bulunan, 1495 tarihli bir karikatür üzerinden açıklıyor: “Adalet Alegorisi”nde masada oturan, diğer genç erkeklerden etkilendiği gözüken kızıl saçlı bir katip/mahkeme avukatı olarak betimlenen kişinin Da Vinci olduğunu iddia ediyor. Gaspare Visconti’nin şiiri “Paolo e Daria” ait tezhip de Hewitt’e göre sanatçının tiye alınmasının nedenlerini gösteriyor: Karalama defterindense dalgınlıktan masa örtüsüne çizimler yapan ve yarı çıplak erkek hayranlığı dikkat çeken bir sanatçı…
Çeşitli illüstrasyonlardaki ipuçlarından yola çıkarak Rönesans’ı simgelerinden Leonardo Da Vinci’nin hayatına ışık tutmaya çalışan sanat tarihçisi Hewitt’in dikkat çeken bir diğer iddiası ise Da Vinci’nin Hazar Türklerinin soyundan gelmiş olabileceği yönünde. Hazar Türklerinin Asya steplerinden Karadeniz ve Doğu Avrupa’ya yayıldığını belirten yazar şüphelerini bir alıntıyla da destekliyor: “13’üncü yüzyılda Arap tarihçi İbn Saîd Al-Magribi’nin dediği gibi: ‘Tenleri açık, gözleri mavi, saçları dalgalı ve ağırlıklı olarak kızıl.”