Cumhuriyetin Popüler Kültür Haritası

/

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ve üç ciltte tamamlanacak “100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası”nın ikinci cildi “100.Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası –2 (1950 – 1980) “Belki Duyulur Sesim” okurla buluştu.

Derya Bengi ile Erdir Zat’ın birlikte kaleme aldığı kitap, 1950-1980 arasının izlerini sürüyor; Türkiye’de çok partili demokrasi deneyiminin ilk 30 yılından, bir yapboz tarihinin kıyılarından sesleniyor.

Dönemin Etkileri

Kitap, adını “Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar” şarkısındaki “Bir haykırsam belki duyulur sesim” dizesinden alıyor. Şarkıda ‘yeryüzünde yıldızlar kadar yalnız’ diye tasvir edilen bu insanların kimler olduğuna;  yaşadıkları dönemin onları nasıl etkilediğini araştırıyor.

İlginizi çekebilir:  Akaretler'de Sanat Dolu Günler

Gündelik Hayattaki Değişimler

Siyasetin temel tartışmalarının geçirdiği evrimi, gündelik hayat alışkanlıklarındaki değişimi; eğlence hayatında, yeme-içme kültüründe, tatil anlayışında, sporda nelerin başlayıp nelerin bittiğini, geçmişten alınan mirasla bugüne bırakılanlar arasındaki dengeyi ele alıyor.

Romanlar, Filmler, Şarkılar…

Kitap, Adnan Menderes’li, Süleyman Demirel’li ve Bülent Ecevit’li yıllara, askerî müdahalelere, Amerikan yardımlarına, “Yanki Go Home” sloganlarına, hızla yayılan gecekondulara, azalan azınlıklara, kılık kıyafetlere, tiryakiliklere, meydanlara ve evlere gazete sütunlarının, dergilerin, Meclis tutanaklarının, mektupların, hatıratların, romanların, filmlerin ve şarkıların penceresinden bakıyor.

Editörlüğünü Murat Yalçın’ın üstlendiği kitap 396 sayfa.

Previous Story

Piyalepaşa’nın Yeni Sakinleri: Galeriler

Next Story

Cumhurbaşkanı Himayesinde Yeditepe Bienali

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights