Alicja Kwade, In Blur, Desert X AlUla 2022, photo by Lance Gerber. (Courtesy of the Royal Commission for AlUla)

Çöldeki Bienalin Teması Yokluğun Varlığı

Suudi Arabistan’da 9 Şubat-23 Mart 2024 arasında yapılacak "Desert X AlUla" adlı bienalin küratörleri ve teması açıklandı.

Suudi Arabistan’da yapılacak olan Desert X AlUla adlı bienalin küratörleri ve teması açıklandı. Bienalin 2024 edisyonunda küratörlüğü Maya El Khalil ve Marcello Dantas üstlenecek. 9 Şubat-23 Mart 2024 arasında üçüncü kez yapılacak olan bienalin teması ise Presence of Absence (Yokluğun Varlığı) olacak. Canvas’ın haberine göre tema, genellikle ıssız ve monoton bir yer olarak kabul edilen çöl manzarasına yeni bakış açıları sunacak. Sanatçılar bienalin yapılacağı El-Ula kentinin tarihi ile bağlantılar kuracak.

Claudia Comte, Dark Suns, Bright Waves, Desert X AlUla 2022, photo by Lance Gerber. (Courtesy of the Royal Commission for AlUla)

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya odaklanan çalışmalarıyla bilinen küratör El Khalil, aynı zamanda bir sanat danışmanı. Dantas ise bilimi, tarihi ve teknolojiyi birbirine bağlayan disiplinlerarası çalışmalarıyla tanınan ödüllü bir küratör. Bienalle ilgili olarak bir açıklama yapan Dantas, “Desert X AlUla, sanatçıları eşi benzeri görülmemiş ölçekte benzersiz bir tuvalle orijinal eserler yaratmaya davet ediyor. Bu sanatçıları, görüşümüzün sınırlarını aşan izleri ortaya çıkarma, yokluğun varlığında gördüklerimizle gerçekten algıladıklarımız arasındaki çizgiyi bulanıklaştırma misyonuyla görevlendirdik” cümlelerini kullandı.

İlginizi çekebilir:  Açık Hava Müzesi Katar
Dana Awartani, Where The Dwellers Lay, Desert X AlUla 2022, photo by Lance Gerber. (Courtesy of the Royal Commission for AlUla).

Bienalin sanat yönetmenliğini ise Raneem Farsi ve Neville Wakefield üstlenecek. Desert X AlUla 2024, Wadi AlFann çölü, Harrat Uwayrid ve AlManshiyah adlı demiryolu istasyonunda yapılacak. Arapçada “sanat vadisi” anlamına gelen “Wadi AlFann” adı verilen bölge, Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki El-Ula şehrinde yer alıyor. Son yıllarda art arda birçok sanat etkinliği düzenleyen, dünya sanat tarihinin önemli tablolarını satın alan Suudi Arabistan, sanatı insan hakları ihlalleri konusundaki kötü imajını düzeltmek için kullanmakla eleştiriliyor.

Previous Story

BASE: Yeni Mezunlar ‘Düşlerin Kıyısında’

Next Story

Çağdaş Sanattan Tasavvufa Erol Akyavaş

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.