Çin'de yatılı okul, yılın binası seçildi - ArtDog Istanbul
Huizhen Lisesi. Resim hakkı WAF23.

Çin’de yatılı okul, yılın binası seçildi

Bu yıl 16’ncı kez yapılan Dünya Mimarlık Festivali’nde yılın binası ödülüne Çin’deki Huizhen Lisesi layık görüldü.

Singapur’da bu yıl 16’ncı kez yapılan Dünya Mimarlık Festivali’nde ödüller dağıtıldı. Yılın Binası ödülü Çin’deki Huizhen Lisesi’ne verildi. Dünyanın dört bir yanından yüzlerce mimarın katıldığı festivalin finali Singapur’daki Marina Bay Sands’de yapıldı. Kapanış töreninde yılın binası, yılın iç mekânı, uluslararası yapı güzelliği, en iyi renk kullanımı, yılın küçük projesi gibi 44 dalda ödüller dağıtıldı.

Huizhen Lisesi. Resim hakkı WAF23

Yılın binası ödülü, Çin’de Approach Design Studio/Zhejiang University of Technology Engineering Design Group tarafından tasarlanan Huizhen Lisesi’ne gitti. Çin’in Ningbo kentinde yer alan yatılı okul kampüsü öğrencilere doğayla iç içe bir deneyim yaşatıyor.

Huizhen Lisesi

Kampüsteki ağaç evler öğrencilerin istediklerinde okul ortamından uzaklaşabilmelerini sağlıyor. Çatı katı, açık hava konferans salonu ve hafta sonları halk tarafından da kullanılabilen, spor tesisleri bulunan bir park olarak da işlev görüyor.

Waterloo Street. Resim hakkı Anson Smart

Archdaily’nin haberine göre en iyi iç mekân ödülü ise Avustralya’da 19 Waterloo Street adresindeki bir eve verildi. SJB tarafından tasarlanan bina, konut olarak kullanılıyor.

Waterloo Street. Resim hakkı Anson Smart.

“Sadece bir bina veya iç mekân değil, aynı zamanda cep boyutunda bir güç gösterisi” olarak tanımlanan proje, şehirde sessiz bir vaha yaratmak için tasarlandı. Kazanan ev, Nigel Coates, Mark Dytham, Ingrid van der Heijden, Friedrich Ludewig, ACME ve Anna Xu, Dyson’ın oluşturduğu jüri tarafından seçildi.

Probiotic Tower. Resim hakkı Karim Mousa

Yılın gelecek projesi ödülü Mısır’da Design and More International tarafından tasarlanan The Probiotic Tower adlı yapıya verildi. Eski su kulelerinin yeniden değerlendirilmesi amacını taşıyan proje çerçevesinde bu kulelerin iklim değişikliğine faydalı şekilde kullanılmasına özen gösteriliyor.

Probiotic Tower. Resim hakkı Karim Mousa

Probiyotik Kule’nin merkezinde karbondioksiti emen büyük bir alg biyoreaktör tankı yer alıyor. Bambuların kullanıldığı tasarımın cephesindeki alg panelleri de karbondioksit emilimini destekliyor. Ayrıca yine tasarımda kullanılan sazlıklar atık suyun arıtılmasını sağlıyor. Kazanan proje, Diogo Burnay, Issa Diabate, Richard Maimon, Kieran Timberlake ve Tracy Meller’dan oluşan jüri tarafından seçildi.

Benjakitti Orman Parkı. TURENSCAPE

Yılın Peyzajı ödülüne Tayland’daki Benjakitti Orman Parkı layık görüldü. Eski bir tütün fabrikasını kentsel ekolojik koruma alanına dönüştüren proje TURENSCAPE, Arsomsilp Community and Environmental Architect tarafından tasarlandı.

Benjakitti Orman Parkı. TURENSCAPE.

Kirlenmiş suyu filtreleyen proje, yağmur suyunun yıkıcı gücünü azaltıyor, muson iklimi yaşanan bölgede çok ihtiyaç duyulan yaban hayatı yaşam alanını sağlıyor. Ödülü kazanan projeye Lily Jencks, Henry Steed, Rafiq Azam’dan oluşan jüri karar verdi.

Previous Story

Kurmak ve Onarmak

Next Story

İBB, Dört Buçuk Yılda 942 Miras Alanını Kurtardı

0 0,00