Fatma Bucak, "Damascus Rose", 2016-ongoing, Damask rose cuttings from Damascus grafted in rose plants variable dimensions. Installation photo: @Renato Ghiazza, @Jesse Banks III

Çiçeğe Dönüşmek

/

SAHA Derneği, Fatma Bucak’ın Fransa’nın Nice kentindeki Musée d’Art Moderne et Contemporain’de (MAMAC) 30 Nisan 2023 tarihine kadar görülebilecek olan “Devenir Fleur” (Çiçeğe dönüşmek) başlıklı grup sergisindeki projesini destekliyor.

Sanatçının 2016 yılından bu yana üzerinde çalıştığı Damascus Rose işi adını, Antikçağ’dan beri büyüleyici kokusuyla bilinen, parfüm ve kozmetik endüstrisinde kullanılan Şam güllerinden alıyor. Ancak üretimin delokalizasyonu ve Suriye İç Savaşı bu çiçeğin kendi ülkesindeki varlığını yok ediyor. 

Fatma Bucak, “Damascus Rose”, 2016-ongoing, Damask rose cuttings from Damascus grafted in rose plants variable dimensions. Installation photo: @Renato Ghiazza, @Jesse Banks III

Bucak, Suriye’ye özgü bitkilerin, anonim işbirlikçilerden oluşan bir ağ aracılığıyla adım adım sergi alanlarına seyahat etmesini sağlayarak kayıp bağı yeniden yaratmayı amaçlıyor.

Sergide, Fatma Bucak’ın yanı sıra işleriyle yer alan sanatçılar şöyle: Laurence Aëgerter, Maria Thereza Alves, Isa Barbier, Yto Barrada, Hicham Berrada, Minia Biabiany, Melanie Bonajo, Bianca Bondi, Chiara Camoni, Ali Cherri, Jean Comandon & Pierre de Fonbrune, Marinette Cueco, Odonchimeg Davaadorj, Andy Goldsworthy, Nona Inescu, Kapwani Kiwanga, Tetsumi Kudo, Marie-Claire Messouma Manlanbien, Ana Mendieta, Marie Menken, Otobong Nkanga, Dennis Oppenheim, Uriel Orlow, Gabriel Orozco, Giuseppe Penone, Pia Ronïcke, Michelle Stuart, Anaïs Tondeur, NILS-UDO, Zheng Bo.

İlginizi çekebilir:  "Geleneği/Geleceği Dokumak" Muse Contemporary'de

Fatma Bucak Hakkında

1984’te İskenderun’da doğan Fatma Bucak İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe Bölümü’nde ve İtalya Albertina Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’nde okudu. Ardından yüksek lisansını Londra Kraliyet Sanat Koleji Fotoğraf Bölümü’nde yaptı. Bucak’ın çalışmaları performans, video ve fotoğrafı bir araya getirir ve imgesel ve mitolojik yapılarla gerçeklik gözlemlerini aktarır. Gerçeklik taşıyan çeşitli öykülerin politik güçlerini, belli bir cinsel kimlik duruşu ile mizansene yerleştirir. Bu tutumunu erkek egemenliği, din, kültürel yabancılaşma, varlık ve yokluk gibi belli konularda, edimsel yaklaşımının açıklıkla görüldüğü bir yapıda ele alır. Fatma Bucak Torino ve Londra’da yaşıyor.

Previous Story

Özel Bir Ruh: Vivienne Westwood

Next Story

“For Book Lovers”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.