Christie’s Müzayede Evi’ne “Çalıntı Eseri Satma” Çağrısı

/

Arkeolog Profesör Christos Tsirogiannis, Christie’s Müzayede Evi’nin çok sayıdaki yasadışı antika vakasıyla ilişkilendirilebilecek ünlü antika satıcılarıyla bağlantısı olduğu iddiasıyla, birinci yüzyıl Roma heykelinin müzayede evindeki satışını iptal etme çağrısında bulundu.

Profesör Christos Tsirogiannis’in iddiaları, 4 Aralık’ta satılacak Eros figürünü tasvir eden mermer bir heykel ile ilgili. 94 cm boyunda olan heykele, 500.000-800.000 pound arası bir değer biçiliyor.

The Guardian’da yer alan iddialara göre; Tsirogiannis arşivlerine polis tarafından el konulan ünlü antika satıcısı Robin Symes ve ortağı Christo Michaelides’in elinde ”tamamen aynı objenin” dört fotoğrafının bulunduğunu söyledi. Yunan ve İtalyan makamlar Tsirogiannis’e el konan arşiv malzemesine resmi olarak erişim izni verdi.  Bunun nededi akademisyenin araştırmalarının antikalar ve kaçakçılık ağları üzerine yoğunlaşması. 13 yıl boyunca müzayede evlerinde, ticari galerilerde ve özel koleksiyonlarda yaklaşık 1.100 yağmalanmış eser tespit eden Tsirogiannis  bu eserlerin Interpol’e ve diğer polis makamlarına bildirilmesinde ve ülkelerine geri dönmelerine vesile oldu.

Tsirogiannis, Christie’s’in Yunan ve İtalyan makamlarıyla yeterli kontrolleri yapamadığını iddia etti. Christie’s Müzayede Evi ‘nin ‘due diligence’ diye adlandırılan detaylı inceleme ve fiyat tespiti sürecinin başarısızlığa uğradığını açıkladı.

Tsirogiannis, 2014 yılında Christie’s New York’taki bir satışta şüpheli menşeili beş antika tanımladığını ifade ediyor: “Beş antikadan biri, tarih öncesi bir Sardunya idolü, dünyadaki en önemli özel antika koleksiyonlarından birinin eseri olarak sunuldu. Ancak Medici arşivinde aynı idolü tanımladım… [ve] tüm objeler açık artırmadan önce çekildi… Üç yıl sonra, verdiğim kanıtlara dayanarak esere el konuldu.”

İlginizi çekebilir:  Dijital Sergilerde Sıra Monet’de

Christie’s, Eros heykelinin bir ”beyefendinin mülkünden” olduğunu listeliyor. Eserin menşei bilgisi olarak, yazar Roger Peyrefitte (1907-2000) Koleksiyonu’ndan  ve 1960’ların sonunda Nicolas Landau’dan satın alındığı belirtiliyor. Tsirogiannis ise, menşenin belirsiz olduğunu ve müzayede evinin heykeli geri çekmesi gerektiğini iddia etmeye devam ediyor.

Müzayede Evi’nden bir yetkili ise; kapsamlı araştırmanın ardından, satılacak eserin sorgulanabileceği bir neden bulamadıklarını ve  çalındığına ya da asılsız olduğuna inandıkları eserleri asla satmadıklarını belirtiyor. ”Elimize ulaşan eserleri araştırmaya oldukça fazla zaman ve para ayırıyoruz. Akademide, emniyette, ulusal ve uluslararası raporlarda yer alan çalıntı eser listelerini detaylı inceliyoruz.” diyor.

Christie’s Müzayede Evi’nin, bu çok tartışmalı Eros heykelini 4 Aralık’ta gerçekleşecek müzayedede  satışa çıkarıp çıkarmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Cambridge Üniversite’sinin arkeoloji bölümünde aynı dalda saha çalışmaları yapan 49 yaşında ki Christos Tsirogiannis kısa zaman önce Danimarka’da Aarhus Üniversite’sine Yardımcı Doçent olarak atanmıştı.

Previous Story

Türkiye’nin en Önemli Kültürel Miraslarından “Sagalossos” sergisi Yapı Kredi’de

Next Story

Amerika dışına verilen Uluslararası Emmy “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü Haluk Bilginer’in

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights