Google Arts&Culture ile Rezan Has Müzesi’nin yaklaşık 5 yıl önce başlayan iş birliği kapsamında Rezan Has Müzesi’nin 3 yıl önce düzenlediği, yaklaşık 500 yıllık bir geleneğin izini süren “Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde” sergisi bu platforma taşınarak sanatseverlerle buluştu.
Daha önce “Neolitik’ten Selçuklu’ya Sessiz Tanıklar”, dünyanın restore edilmiş en geniş “Urartu Takı Koleksiyonu” sergisi ve “Hasankeyf’i Bilir misin?” sergisinin ardından “Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası: Emeğin Mekânı” sergisini Google Arts&Culture işbirliği ile tüm dünyadan ziyaretçilerin erişimine açan müze, “Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde” sergisini de bu platforma taşıdı.
Kuyumculuk Geleneğinin İzini Sürüyor
Yaklaşık 500 yıllık bir geleneğin izini süren sergide İstanbul’un ve hatta ülkenin en önemli kültürel ve finansal kilit noktalarından Kapalıçarşı ekseninde yaşamaya devam eden kuyumculuk geleneğinin geçmişi, günümüzdeki
durumu ve etrafında oluşan kültürel birikim ve hayat biçimleri inceleniyor.
Elde mücevher işleyen mesleğin muhtemel son temsilcileri kuyum ustaları ve onların nadide işlerinin odağında zanaat-usta-çırak geleneği, 2013-2015 yılları arasında TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projesinin bulguları üzerinden ve serginin küratörlüğünü üstlenen Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlileri Doç. Dr. Ayşe Coşkun ve Prof. Dr. Yonca Kösebay’ın bilgileri ile aktarılıyor.
Mineciden Kalemkâra Sanatlarını Hala Yaşatan Ustalar
Mıhlayıcı, mineci, kalemkâr gibi zanaat kollarının icracısı, sergiye konuk olan 21 zanaatkârın çoğunluğu, Kapalıçarşı’nın yüzlerce yıllık hanlarında yer alan atölyelerinde sanatlarını bugün de yaşatıyor. Bu ustaların el emeği göz nuru eserleri, geleneğin 500 yıllık öyküsü ve ayrıntılı teknikleri Google Arts&Culture platformunda üç ayrı başlıkta incelenebilir.
Sergiye https://artsandculture.google.com/story/gem-and-craft-artisans-and-theirwork/oQJSjZ8ewcUxLA adresinden ulaşılabilir.