Cemal Reşit Rey'in Eserleri Geleceğe Taşınıyor - ArtDog Istanbul

Cemal Reşit Rey’in Eserleri Geleceğe Taşınıyor

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı, Türk müzik tarihinin en önemli isimlerinden Cemal Reşit Rey'in eserlerini geleceğe taşımak için yeni proje başlattı. Proje kapsamında Rey'e ait 50'ye yakın eser ve yüzlerce nota sayfası bir araya getirilerek, dijital ortama aktarılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı, Türk müzik tarihinin önemli isimlerinden Cemal Reşit Rey’in eserlerini geleceğe taşımak amacıyla kapsamlı bir projeye imza attı. Proje kapsamında Cumhuriyet Dönemi’nin öncü bestecilerinden Rey’e ait el yazmaları bir araya getirilerek tasnif ediliyor ve dijital ortama aktarılıyor. Proje, Rey’in müzikal mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma hedefiyle ve Atatürk Kitaplığı iş birliğiyle yürütülüyor. Projede, 50’ye yakın eser ve yüzlerce nota sayfası işlenerek, arşivin tümü CRR çatısı altında toplanacak.

 

CRR Dijital Arşiv projesi kapsamında, Cemal Reşit Rey’e ait halen CRR Konser Salonu çatısı altında bulunan yapıtların el yazması notaları, oluşturduğu konser programları, kişisel notları ve mektupları bir araya getiriliyor. Müzikolog Dr. Sungu Okan’ın koordinatörlüğünde, müzikolog doktorant Aslı Uzdil ve Doç. Can Okan’ın da katılımıyla oluşturulan ekip, bestecinin eserlerini büyük bir özenle düzenleyerek tasnif ediyor ve dijitalleştiriyor. Bu çalışmaların, 20. yüzyıl İstanbul kültür tarihine ışık tutacak ve Cemal Reşit Rey’in mirasını geniş kitlelerle buluşturulması hedefleniyor.

İlginizi çekebilir:  Pera Müzesi’nde Mozart melodileri

Eserleri CRR Çatısı Altında Toplanacak

Projede Cemal Reşit Rey’in halen  ilgi gören yapıtları Lüküs Hayat ve Deli Dolu gibi operetlerinin el yazması notaları da  korunarak ve dijitalleştirilecek. Ayrıca, yıllar içinde dağılmış ve eksik kalan yapıtların yeniden gün yüzüne çıkarılması da bu projenin hedeflerinden bir diğeri. Proje, bu anlamda CRR çatısı altında olmayan ve yıllar içinde farklı arşivlere dağılmış Cemal Reşit Rey’in diğer eserlerinin de bir araya getirilmesini hedefliyor.

Arşivin restorasyon, korunma ve dijitalleştirilme süreci, İBB Atatürk Kitaplığı’nın uzman ekibi ile iş birliği içinde sürdürülecek. Proje ekibi, Cemal Reşit Rey’in sahne yapıtlarından orkestral yapıtlarına, solo çalgı müziklerine ve oda müziği yapıtlarına kadar geniş bir repertuvara sahip eserlerinin kayıplarını bulma, çalgı partilerini sıralama ve tam bir kronolojik düzene getirme amacıyla titiz bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmaların tasnif aşamasının 2024 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

 

Previous Story

2024’ün Son Konserleri

Next Story

2. Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.