Oyun, Can Dündar’ın Silivri Cezaevi’nde geçirdiği 3 aylık tutukluluk dönemi ve gazetecilik serüveninden yola çıkarak, global anlamda tehdit altında olan ifade ve basın özgürlüğü sorununun altını çiziyor.
Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci Can Dündar’ın ”Tutuklandık” adlı kitabından uyarlanan ”#WeAreArrested” adlı oyun Londra’da bulunan Arcola Theatre’da.
Kitap; Can Dündar’ın 2015 Kasım ve 2016 Şubat arası dönemde MİT’e ait tırların durdurularak aranmasına ilişkin haberlerin yayınlanmasıyla ilgili davadan yargılanırken, Silivri Cezaevi’nde geçirdiği 3 aylık tutukluluk dönemine değiniyor. Kitaba göreceli olarak sadık kalınsa da, kitabın daha dramatize edilmiş bir uyarlaması olan oyun, gerçeğin peşinde koşan, bir gazete editörünün, iktidar tarafından nasıl hedef alındığını gözler önüne seriyor. ”#WeAreArrested”, Dündar’ın hikayesine benzer bir hikayeyi anlatıyor.
13 Kasım 2019 tarihinde Arcola Theatre’da prömiyeri gerçekleştirilen oyun, Arcola Theatre’ın İngiltere’nin ünlü tiyatrolarından Royal Shakespere Company ile ilk ortak prodüksiyonu. Royal Shakespere Company’nin artistik direktörü Erica Whyman; Dündar’ın kişisel hikayesinden yola çıkarak, otoriter rejimlerin gittikçe çoğalıp basın özgürlüğünün tehdit altında olduğu bir dönemde Dündar’ın hikayesinin evrenselliğinin özellikle altını çiziyor. Can Dündar’ın, gazeteci Erdem Gül ile birlikte kaleme aldığı ”Tutuklandık” adlı kitabı, 2016 yılında Can Yayınları tarafından yayımlanmıştı.
Pippa Hill ve Sophie Ivatts tarafından tiyatroya uyarlanan oyunun, yönetmen koltuğunda Sophie Ivatts oturuyor. #WeAreArrested, ilk önce 2018 yılında Mischief Festivali’nin bir parçası olarak The Other Place’de sahnele-nmişti. 70 dakikalık ve İngilizce oynanan oyunda, Can Dündar’ı Peter Hamilton Dryer canlandırırken, Indre Ové ise Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar olarak sahneye çıkıyor. Jamie Cameron ise, Dündar çiftinin oğlu Ege Dündar rolünde. Oyunun sahne tasarımını üstlenen Charlie Cridlan’ın ise sade, minimalist ama bir o kadar sürprizlerle dolu sahne kurgusu ön plana çıkıyor.
Yönetmen Sophie Ivatts, Can Dündar’ın yayınladığı bir haberden dolayı yargılanmasına benzer örnekleri dünyanın herhangi bir ülkesinde görmenin mümkün olduğunun altını çiziyor..
İngiliz basınında oyun hakkında olumlu eleştiriler yer alırken; ”Basın özgürlüğü hakkında güçlü bir polemik”, ”Dündar’ın hapishane hatırası, mizah ve ciddiyet arasında zahmetsizce geçiş yapan cüretkar bir dramaya ilham veriyor.” gibi yorumlara yer verildi.
*Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) her yıl yayımladıkları Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre, Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında bu yıl 157. sırada yer alıyor.
The Arcola Studio One, 2 Ashwin Street, London E8 5DL.
TICKETS: 020 7503 1646.
www.arcolatheatre.com