British Museum‘da meydana gelen hırsızlık olayının ardından 268 kayıp eser daha geri alındı. Bu gelişme, geçen yıl Ağustos ayında British Museum yetkililerinin, müzenin deposundan bazı eserlerin çalındığını açıklamasının ardından gerçekleşti. Tarihleri M.Ö. 1.500’den 19. yüzyıla kadar uzanan, altın ve değerli taşlardan yapılmış takılardan oluşan yaklaşık 2.000 parçanın kaybolduğunun ortaya çıkmasının ve hatta bazılarının eBay’de satışa sunulmasının ardından kurtarma çalışmaları başlatılmıştı.
British Museum mütevelli heyeti başkanı George Osborne, kayıp eserlerin geri alınmasına dair şaşkınlığını dile getirerek, “Çok az kişi bugünü görmeyi bekliyordu ve benim bile şüphelerim vardı” dedi ve konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:
“Eserlerin çalındığı yönündeki sarsıcı haberi duyurduğumuzda, insanlar elbette bundan sonra bu eserlerden en fazla birkaçını kurtarabileceğimizi düşündüler. Çünkü bu tip hırsızlık vakalarında genellikle böyle olur.
Ancak British Museum’daki ekip, pes etmedi. Zekice yapılan araştırmalar ve iyi niyetli insanlardan oluşan bir ağ sayesinde olağanüstü bir sonuç elde ettik: 600’den fazla obje bize geri döndü ve 100 tanesi daha tespit edildi. Böylece toplamda çalınan eserlerin neredeyse yarısını kurtarabildik.”
Geçtiğimiz yıl, altın ve yarı değerli taş takı eserlerin kaybolmasıyla ilgisi olduğundan şüphelenilen üst düzey bir personel görevden alındı. Daha sonra bu kişinin Akdeniz bölgesi kültürleri küratörü Peter Higgs olduğu ortaya çıkmıştı. Bununla birlikte hırsızlık olayı ortaya çıkmadan, bazı uzman antikacıların British Museum’u, koleksiyonundakilerle eşleşen bazı parçaların eBay’de 40 pound (46 euro) gibi düşük bir fiyattan satışa sunulduğu konusunda uyardığı, ancak bu uyarıların dikkate alınmadığı da gündeme getirilen bilgiler arasında.
Hırsızlık skandalının ardından dönemin müdürü Hartwig Fischer istifa etti ve müze o zamandan beri hırsızlıklarla ilgili kendi soruşturmasını yürütüyor ve çalınan bütün eserlerin geri alınması için kamuoyunun desteğini istiyor.