British Museum’dan çalınan eserler eBay’de satışa çıktı

İngiltere'nin ünlü müzelerinden British Museum'un depolarından çalınan ve kaybolan eserlerin bazılarının çevrim içi alışveriş sitesi eBay üzerinden satışa konduğu ortaya çıktı.

İngiltere’nin en önemli müzelerinden British Museum son bir haftadır akıl almaz bir hırsızlık vakasıyla çalkalanıyor. Müzeden kaybolan ve aralarında mücevher, altın ve yarı değerli taşlar bulunan eserlerin eBay üzerinden satışa konulduğu ortaya çıktı.

Yüksek güvenlik tedbirlerinin uygulandığı müzede çoğu bir depoda tutulan altın, mücevher ve yarı değerli taşlardan oluşan bir koleksiyonun parçalarının kaybolduğu ya da hasar gördüğü ortaya çıkınca bağımsız bir güvenlik incelemesi başlatıldı.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, soruşturmanın ardından müzede otuz yılı aşkın bir süredir çalışan Akdeniz kültürleri, Helenistik dönem heykelleri ve eserleri alanında çalışan küratör Peter Higgs görevden alındı ve hakkında yasal işlem başlatılacağı duyuruldu.

2016’dan beri satışta

The Telegraph gazetesine konuşan ismi açıklanmayan yabancı bir uzman ise Roma döneminden kalma oniks taşına işlenmiş kabartmalı bir mücevherin eBay üzerinden 40 sterline (yaklaşık 1300 lira) satıldığını söyledi.

Gerçek değerinin 25 bin (yaklaşık 863 bin lira) ila 50 bin sterlin (yaklaşık 1 milyon 726 bin lira) arasında olduğunu kaydeden uzman, mücevherin 2016’dan beri sitede açık artırmayla satılmak üzere beklediğini kaydetti

Tarihi eser uzmanı, 2020’de konuyla ilgili İngiliz bir meslektaşını uyardığını, meslektaşının ise “son derece utanç verici” olduğu için müzenin bu bilgiyle ilgilenmeyeceğini söylediğini aktardı.

İlginizi çekebilir:  M.Ö 3 bin yılından kalma heykeller Yemen'e dönecek

Uzman aynı zamanda sitede satışa sunulan bazı eserlerin fotoğraflarının müze kataloğunda bulunmadığının da altını çizerek satıcının bu bilgiye sahip olduğunu, bu nedenle söz konusu eserlerin çalınmış olabileceğini ifade etti.

Hangi eserlerin kayıp olduğu açıklanmadı

Gazeteye konuşan bir başka uzman ise eserleri satışa koyan kişinin, katalogdan kontrol edilebilecek bazı eserleri “özensiz davranarak” siteye yüklediğini, oniks üzerine kadın ve Priapos kabartmalarının işlendiği mücevherin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

eBay üzerinden eseri satan hesabın adının ‘sultan1966’ olduğunu kaydeden uzmanlar, Higgs’in X adını alan Twitter’daki kullanıcı adının da ‘sultan1966’ olduğuna işaret etti.

Uzmanlar, satıcıya 2016’da bu soruyu sorduklarını ancak satıcının bu ilişkiyi reddettiğini aktararak satışa sunulan ikinci eserin ise bir erkek kabartmasının bulunduğu yüzük taşı olduğunu, bunun müze kataloğunda fotoğrafının bulunduğunu kaydetti.

Müzenin,  söz konusu eserlerin sergi için değil akademik araştırma için depolarda bulunduğu yönündeki açıklamasına karşın arkeolog Dorothy Lobel King ise “Hangi eserlerin müzede olmadığını söylemek çok zor. Müze iki yıldır kayıpları kabul etmiyor ama sadece bu yıl içinde akademik araştırma için görmeyi talep ettiğim kabartmaların hiçbirini göremedim” dedi.

Previous Story

“Portiko Okumaları” Susan Gevirtz ile devam ediyor

Next Story

Napolyon Vakfı’ndan Ridley Scott’a: Bu ne cüret!

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights