The Parthenon Marbles in the British Museum

British Museum’daki hırsızlık skandalı asırlık mücadeleyi bitirir mi?

Tüm dünyada şok etkisi yaratan British Museum’daki hırsızlık skandalının ardından Yunanistan, Parthenon Mermerleri’nin ülkeye iadesi yönündeki çağrılarını yineledi.

Yunanistan, son günlerde kayıp eserler skandalıyla gündeme gelen British Museum’daki Parthenon Mermerlerinin güvenliği konusunda endişeli. British Museum’dan  1500 eserin çalındığı ve internette satıldığı haberlerinin ardından Yunanlı yetkililer Parthenon Mermerleri’nin Atina’ya geri gönderilmesi yönündeki çağrılarını yineledi. 

19. yüzyılın başlarında İngiliz  Lord Elgin tarafından Atina Akropolü’nden kaçırılarak Londra’ya götürülen mermerler uzun zamandır iki ülke arasında tartışma konusuydu. Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, konuyla ilgili yaptığı açıklamada mermerleri  British Museum’u “kasvetli cezaevi” olarak nitelendirmiş ve eserlerin iadesini talep etmişti. Ancak müze Yunanistan’ın bu talebini defalarca reddetmişti.

Konuyla ilgili  To Vima gazetesine röportaj veren Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni , kayıp objelerin gündeme getirdiği güvenlik sorunlarının Parthenon Mermerleri’nin Yunanistan’a kalıcı ve adil bir şekilde iade edilmesi yönündeki kalıcı ve adil talebini güçlendirdiğine vurgu yaparak, “Bir müzenin koleksiyonundaki nesnelerin kaybolması, çalınması ve bozulması son derece ciddi ve özellikle üzücü bir olaydır. Aslında bu, her türlü ahlaki ve cezai sorumluluğun ötesinde içeriden gerçekleştiğinde, müze organizasyonunun güvenilirliğine ilişkin büyük bir soru ortaya çıkıyor,”  ifadelerini kullandı. Mendoni konuşmasında “Kültür Bakanlığımız konunun gelişimini büyük bir dikkatle takip ediyor” diye de ekledi. 

İlginizi çekebilir:  Tate Direktöründen British Museum'a Gözdağı

Şüpheli Yunan ve Roma eserleri uzmanı

British Museum, mermerlerin  Yunanistan’a iadesi taleplerini defalarca reddetti. Ancak son yıllarda  kültürel varlıklarını sömürgecilikten kurtulmaları yönünde kampanyalarla Yunanistan’ın çağrılarının etkisi ivme kazanmıştı. Medyaya yansıyan haberlerde yıllar içinde müzedeki eserleri çaldığından şüphelenilen Peter John Higgs’in 35 yıldır müzenin Yunan ve Roma eserleri konusunda kıdemli küratör olduğu da belirtiliyor.

Previous Story

Yapay zeka ve telif hakkı tartışmasında son karar

Next Story

Gezi pastanesi de veda etti: Direndik ama başaramadık

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.