British Museum, Londra

British Museum’da Hırsızlık Sanat Oldu

British Museum, şimdi de bir sanatçının gerçekleştirdiği hırsızlık ile gündemde. Brezilyalı sanatçı Ilê Sartuzi, müzenin vitrininden tarihi bir sikke çaldığı anları filme aldı. ‘Sleight of Hand’ (El Çabukluğu) isimli video, güzel sanatlar tezi sergisinde yer aldı.

Dünyanın ve İngiltere’nin en büyük müzelerinden British Museum, yeni bir hırsızlık olayıyla gündeme geldi. Brezilyalı sanatçı Ilê Sartuzi geçen ay sanat projesi kapsamında müzenin vitrininden tarihi bir sikke çaldığını ve kısa bir süre sonra bu parayı müzenin bağış kutusuna attığını açıkladı. Yaptığı hırsızlığı ve parayı bağış kutusuna atmasını filme alan sanatçı, söz konusu görüntüleri, Londra Üniversitesi Goldsmiths’teki güzel sanatlar tezi sergisinde yer alan “Sleight of Hand” (El Çabukluğu) adlı yedi dakikalık bir videoya ekledi.

Art Newspaper’ın haberine göre Sartuzi, gönüllü bir rehberin gözetiminde olduğu sırada müzenin 68 numaralı odasındaki vitrinden 1645 yılında İngiltere’nin Newark kentinde basılan gümüş sikkeyi çaldı. Hemen ardından, orijinal sikkeyi alt kata taşıyarak bir bozuk para bağış kutusuna bıraktı ve yerine bir kopyasını koydu. Hırsızlık, Sartuzi’nin bir yıldan uzun bir süredir planladığı bir eylemdi; üç arkadaşı bu anları el kamerasıyla görüntüledi.

İlginizi çekebilir:  Ergülen: "Şairin yapabileceği unutturmamak"
“Sleight of Hand” (El Çabukluğu) 2024, Goldsmiths University of London

“Emperyalist Sistemin Bir Parçası”

Müze, tarihi sikkenin veri tabanında kayıtlı olmadığını ve ziyaretçilere nesnelere dokunma şansı sunan koleksiyonun bir parçası olduğunu belirtti. British Museum’un sözcüsü, bu eylemi hayal kırıklığı yaratan ve müzenin gönüllü hizmetlerini kötüye kullanan bir davranış olarak nitelendirerek, bu tür hizmetlerin temelinde insanlık ve güvenin yattığını vurguladı.

Sartuzi, çalışmasının müzelerin evrensel sorunlarına dikkat çektiğini ve British Museum’un “sömürgeci, emperyalist sistemin temel bir parçası” olduğunu ifade etti. Ayrıca, müzenin koleksiyonunun yarısından fazlasının hala kataloglanmamış olmasıyla bu sorunun daha büyük bir boyutta olduğunu belirtti. Bu olay, müzenin hırsızlık sorunlarıyla başa çıkma çabalarının devam ettiği dönemde yaşandı. Son olarak müze müdürü Hartwig Fischer’in görevinden ayrılmasına neden olan ve yaklaşık 1.500 eserin çalınmasının ardından 268 objenin kurtarılmasıyla sonuçlanmıştı.

Previous Story

Jim Carrey’nin Koleksiyonu Açık Artırmada

Next Story

Çocuklara Sanat Dolu Bir Yaz

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights