Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde uzun yıllar metruk halde duran Botter Apartmanı‘nın geçtiğimiz yıl İBB Miras ekiplerince başlatılan restorasyonu büyük oranda tamamlandı. Binanın restorasyonu tamamlanan zemin katı sergi salonu, birinci katı ise ofis ve çalışma alanlarına ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un ilk moda evi olan 123 yıllık tarihi bina restorasyonu bittiğinde “Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi”ne dönüşecek.
İstanbul’daki Art Nouveau üslubundaki ilk yapı olarak da bilinen birinci derece kültür varlığı statüsündeki apartman Sultan II. Abdülhamid tarafından sarayın resmi terzisi Hollandalı Maison Jean Botter için yaptırılıyor. Zemin katı sergi salonuna, birinci katı ise çalışma ofisine dönüştürülen Botter Apartmanı’nın restorasyonun tamamlanan bölümleri 14 Nisan Cuma günü açılıyor.
“Çatısında ağaç bitmiş haldeydi”
Açılış öncesi apartmanı basın mensuplarıyla birlikte gezen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “İstiklal Caddesi’nin son yıllarda yaşadığı çöküntü hepinizin malumudur. Yaşanan bu çöküntünün ardından hem kentsel, tarihsel hem de kendi taşıdığı potansiyel kültürel değeriyle İstiklal Caddesi’nin ayağa kaldırılması ve İstanbul için tahmin edilenden daha çok etki edecek bir potansiyele sahip. Yıllar içinde burada çöküntü ve kullanımları hatırlayanlarınız olacaktır. Botter, çatısında ağaç bitmiş haldeydi. Bizlerin de önünden geçerken nasıl kurtulur diye dert ettiğimiz yapıdaydı. Bir an önce restore edilmesi gerekiyordu ama özel mülkiyet sorunu olan bir yapıydı. Çok uzun süre aileyle görüştük. Çeşitli seçeneklerle kamunun burada nasıl hareket edebileceğine ilişkin çözümler geliştirmeye çalıştık. Geçtiğimiz yıl kamunun uzun yıllar kullanımına konu edeceği bir anlaşma sağladık,” dedi.
“Sanatçı ve tasarımcıların İstiklal Caddesi’nde bir evi var”
Yıllardır ihmal edilmiş tarihi yapının restorasyon süreci hakkında da bilgiler veren Mahir Polat, “Elimizdeki imkanlarla ilk günden bugüne ilk önce cephe restorasyonu, üstünde çıkan ağacın detayından tutalım üst katta çökecek zemin ve çatıya kadar bütün alanlara ilk müdahalelerini yaptık. İlk önce yapının daha fazla tahrip olmasını engellemiş olduk,” dedi.
Polat, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ardından cephe restorasyonu ile beraber içinde bulunduğumuz birinci katın ve ikinci katın restorasyonunu yaptık. Binanın restorasyon süresini bitirip açılması bizim burada yaratmak istediğimiz etki açısından geciktirici bir şey olabilirdi. Bizim amacımız ilk önce insanların kullanabileceği, hemen cadde ilişkisi olan birinci katı açmak ve üst kattaki programı hayata geçirmekti. Cephe restorasyonunu bitirerek artık burayla özdeşleşmiş çelik iskeleleri kaldırıp bu yapının neye benzediğini, İstiklal Caddesi’nin nasıl bir hazinesi olduğunu herkese gösterme şansına eriştik. Gün sonunda çok özel bir sergiyle, sanatçılarımızın sesini taşıdığımız sergiyle kapılarını açmış bulunuyoruz. Bundan sonra sanatçı ve tasarımcıların İstiklal Caddesi’nde bir evi var,” şeklinde konuştu.
“Düşler, Hakikatler”
Botter Apartmanı’nın zemin katı Melike Bayık küratörlüğündeki “Düşler, Hakikatler” sergisine ev sahipliği yapıyor. Binada açılan ilk sergide Larissa Araz, Mehtap Baydu, Sena Başöz, Orhan Cem Çetin, Cevdet Erek, Ulaş Eryavuz, Ece Gökalp, Berat Işık, Ali Miharbi, Studio Pinprick, Güneş Terkol, Erdem Varol ve Emir Yağmurca’nın eserleri yer alıyor. Sergi, 14 Nisan-16 Temmuz tarihleri arasında görülebilecek.
Botter Apartmanı’nın tarihi ve önemi
Osmanlı’nın Art Nouveau üslubundaki ilk binası olarak öne çıkan Botter Apartmanı, 1900’lerin başında Saray mimarı İtalyan Raimondo D’Aronco’nun imzasını taşıyor. 1900-1901 yıllarına tarihlenen ve “Casa Botter” da olarak anılan yapı, dönemin padişahı II. Abdülhamid’in isteği üzerine sarayın resmi terzisi Jean Botter için inşa ediliyor. Avrupa modasının esintilerini Pera’ya taşıyan şehrin “ilk modaevi” Botter Modaevi de burada açılıyor. Beş katlı bina, Batılılaşma etkisiyle Beyoğlu ve Galata bölgesinde başlayan apartmanlaşma sürecini yansıtan bir yapı olmasıyla da dönemine ışık tutuyor.
*Kimliklerini ulaştırdıkları takdirde öğrenciler ve öğretim üyelerine ekstra %20 indirim uygulanır. Abonelik hakkında bilgi ve iletişim için contact@artdogistanbul.com