Bomonti Bira Fabrikası Binalarında Yıkım Başladı

/

İstanbul’un en eski semtlerinden birine ismini veren Bomonti Bira Fabrikası’nda, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen bölümlerinde yıkım çalışmaları başladı.

İki Hafta İçinde Yıkımın Bitmesi Planlıyor

Cumhuriyet Gazetesi’nin yer verdiği haberde, Şişli İlçe Müftülüğü tarafından yerine dini kültür merkezi yapılacağı belirtilen bina hakkında, Sabah Gazetesi’nin haberinde de “İki hafta içerisinde bitirilmesi planlanan yıkım sonrası içerisinde mescit, yurt ve otopark olacak dini kültür merkezinin yapımının başlaması bekleniyor.” cümlelerine yer verildi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı, şehir planlamacısı Akif Burak Atlar, “Mimarlar Odası’nca açılan dava sürecinin devam ettiğini belirtirken, yıkım ruhsatıyla birlikte söz konusu yerleşkenin belli binalarında şu an yıkım işlemleri devam ediyor” diye konuştu.

Kentin Belleği Açısından Önemli

Bir endüstriyel miras alanının farklı şekillerde değerlendirilmesinin, kente kazandırılmasının önemine dikkat çeken Atlar, Nazım Alpman ile “Gün Başlıyor” programında, fabrika yerleşkesinin bir kısmının kültür ve eğlence işleviyle faaliyette olduğunu dile getirirken, “Burada da kültür-sanat amaçlı, kamuya açık bir işlevin hayata geçirilmesi düşünülebilirdi” yorumunda bulundu.

İlginizi çekebilir:  Japonya'dan Dudak Uçuklatan Sanat Ödülü

Ayrıca, binaların tarihi olarak da mimari özellikleriyle, bulunduğu konumda korunması konusuna vurgu yapan Atlar, yıkılmadan güçlendirilerek yeniden kullanıma kazandırılmasının kentin belleği açısından önemine dikkat çekti. Hem yapısal olarak korunması hem de işlevlerinin kamuya açık ve o bölgedeki diğer işlevlerle bütünleşen bir biçimde değerlendirilmesinin önemli olduğunu paylaştı.

Bomonti Bina Fabrikası’nın Tarihi

Osmanlı İmparatorluğu’nda modern bira üretim tekniği ile imalata başlamış olan ilk bira üretim tesisi olan bina, Sultan Abdulhamid döneminde yapılmış. 1934’te Tekel’e geçen bina, İstanbul’un endüstri tarihinin en önemli binalarından biri olarak göze çarpıyor. Mekan aynı zamanda Bomonti’deki mahalle kültürü ve sosyalleşme sürecindeki işleviyle de öne çıkıyor.

Previous Story

Nejat Yavaşoğulları: Bireycilik, Sistemin İnsanın Beynini Yıkamasını Kolaylaştırıyor

Next Story

Dijital Yayıncılık, Basılı Yayıncılık İçin Tehdit Değil Yeni Bir Pazar Fırsatıdır

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.