Bitlis’te Bir İlk: Kitap Fuarı - ArtDog Istanbul

Bitlis’te Bir İlk: Kitap Fuarı

//

Bitlis’te ilk kez bir kitap fuarı düzenlendi. Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) tarafından düzenlenen fuar, hiç kitabevinin bulunmadığı kentte her yaştan katılımcının büyük ilgisiyle karşılandı. 5 gün boyunca binlerce kişinin akın ettiği fuar, Bitlis Eren Üniversitesi’nin 15’nci yılını kutladığı bahar şenlikleriyle eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Bitlis Gök Meydan’da yapılan fuara Bitlis Valiliği ve Bitlis Belediyesi de destek verdi. 25-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen fuara Ahmet Selçuk İlkan, Ali Demirsoy, Azad Sağnıç, Behlül Şerefoğlu, Birsen İnal, Buket Güler, Cansu Koç, Cesim Çelebi, Ceyhun Bozkurt, Cezmi Ersöz, Cihat Yaycı, Enver Şengül, Erdoğan Özel, Ergin Güven, Erol Mütercimler, Ferhat Epözdemir, Gökçer Tahincioğlu, Halil Değertekin, Haluk Zülfikar, İnci Aral, İsmail Hakkı Aydın, Kemal Yılmaz, Mahsenem Yazal, Medeni Avcil, Mehmet Demirtaş, Mehmet Emin Kırgil, Metin Kazaz, Murat Tavlı, Nasuh Mahruki,  Nebil Özgentürk, Necdet Saraç, Necla Tiyenşan, Necmettin Elmastaş,  Nezahat Yeniçeri, Nihat Akçer, Samet Nurduhan, Servet Zülfikar, Seyhan Avşar, Sinan Akyüz, Sinan Yağmur, Şeyhmus Diken, Uğur Aslan ve Vural Genç gibi birbirinden önemli yazar, şair, profesör ve gazeteciler katıldı.

Yazar Cezmi Ersöz de fuara katılan isimlerden.

Fuarda Anayurt, Alfa, Artemis, Beyaz Panda, Büyülü Fener, Can, Carpediem, Çocuk Gezegeni, Defne, Dergâh, Destek, Doğan, Epheseus, Epsilon, Everest, Felsefe Kulübü, Hayat, Hece, İkon, İletişim, İmesis, İş Bankası, İthaki, Kapı, Kar, Kırmızı Kedi, Kiminle Kitaplar, Kriminal, Kubbealtı, Martı, Mitoloji Tarihi, Mono, Nokta, Nubahar, Olimpia, Olimpos, Parıltı, Puslu, Sincap, Sufi, Teleskop, Timaş, Yakamoz ve Yapı Kredi yayınevleri hazır bulundu. İnci Aral’ın onur konuğu olduğu 5 günlük fuarda söyleşiler, dinletiler ve imza günleri düzenlendi.

Üniversite Destekliyor

Fuarın açılışına katılan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, eş zamanlı olarak bahar şenlikleri düzenledikleri fuarla ilgili olarak ArtDog İstanbul’a konuştu. Elmastaş, “29 Mayıs itibariyle üniversite olarak 15’nci yılımıza girdik. Bunu da bahar şenlikleriyle kutlamak istedik. Şenliği planlarken BETAV da kitap fuarını açmak istedi. Biz de üniversite olarak bu fuarı destekliyoruz ve fuarın paydaşıyız. Şenliğimize gelen ziyaretçiler aynı zamanda fuara da gitti. Hem dolu dolu bir şenlik hem de çok güzel bir fuar geçirdik” dedi.

BETAV’ın İstanbul Şube Başkanı ve merkez yönetim kurulu üyesi Hasan Dalkıran da fuarla ilgili olarak ArtDog İstanbul’a açıklamalarda bulundu. Dalkıran, “BETAV 35 yıllık bir kuruluş, 4 bin 500 öğrenci okuttu ve 600 öğrenciyi okutmaya devam ediyor. İlk önce eğitim bursu vermekle başlayan vakfımız daha sonra yurt binaları yapmaya başladı. Tüm bunların devamında kültürel işlerden biri olan kitap fuarını düşündük. Başta tereddütlerimiz vardı ama hayata geçirmeye karar verdik ve umduğumuzdan daha çok katılım ve kitap satışı oldu. Korkarak başladığımız bu işin bundan sonra mutlaka devamını getireceğiz. Güvenlik sorunlarıyla karşılaşmamak için belediye ve valiliği de yanımıza aldık. Fuar alanındaki eğlence ve söyleşi kısmından ziyade bütün yaş gruplarından ve bütün siyasi görüşlerden insanların yaptığı kitap alışverişi beni çok mutlu etti. Fuarla eş zamanlı olarak Eren Üniversitesi’nin düzenlediği bahar şenliklerine de katıldık. Rektörümüz Necmettin Elmastaş üniversiteyi halka açtı. Halk da büyük bir coşkuyla bahar şenliklerine katıldı” dedi.

Gelecek Yıl Altı İlçede Birden Açılacak

Dalkıran, “Beni en çok sevindiren olay fuarda inanılmaz bir kalabalık olmasıydı. Üniversite öğrencilerinin okul otobüsleriyle, halkın belediye otobüsleriyle Tatvan’dan Bitlis’e gelmesi bizim için gurur kaynağı oldu. Çocukların kucak dolusu kitaplarla fuardan ayrılmaları bizi onurlandırdı. Çünkü geçmişte sadece üç kitabevi olan Bitlis’te maalesef 20-25 yıldan bu yana hiç kitapçı yok” diye devam etti. “İnşallah bundan sonra bizden esinlenirler ve Bitlis’te yeni fuarlar, kitabevleri açılır” diyen Dalkıran, “İlgi çok büyüktü, çok mutluyum. Kitabevlerinden Bitlis’te kitapçılar açmalarını istiyoruz. Seneye Bitlis merkez olmak üzere altı ilçede daha aynı anda eş zamanlı olarak bu fuarı yapmayı planlıyoruz” diye ekledi.

İstanbul Vakfı’ndan Destek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Vakfı’nın Genel Müdürü Perihan Yücel de Bitlis’e gelerek fuara katıldı. ArtDog İstanbul’a konuşan Yücel, “Bu fuarın bir ilk olması çok heyecan verici. Kitabın gelmediği bir yerde bir çocuk kendi tarihini bile okuyup öğrenemez ve bu çok acıklı bir şey. Onun için çok önemli ve kıymetli buldum. Çok da güzel devam edeceğini ve sahiplenileceğini düşünüyorum. İstanbul Vakfı’nda yaptığımız çalışmalar da BETAV gibi en çok eğitime yönelik. Özellikle kız çocukları konusunda büyük bir hassasiyetimiz var. Bununla ilgili bize Dilek İmamoğlu’nun büyük desteği var. Onun da çok arzu ettiği bir projeyi geçtiğimiz sene hayata geçirmiştik. Özellikle çocuklara, ‘Büyütün hayallerinizi’ dediğimiz ‘Büyüt Hayallerini’ projesini başlattık. Bu proje altında kız çocuklarına eğitim bursu verilmek üzere ‘İlham Veren Adımlar’ adlı ilk kitabı yayımladık. Şimdi Bitlis’te gördüm ki çocuklara büyüt hayallerini demek çok doğru bir şeymiş. Buradaki çocuklar hayallerini büyütmüşler ve geri dönüp borçlarını ödüyorlar” dedi.

“Çoğalarak Büyümek Güzel”

Yücel, “İstanbul Vakfı olarak hedefimiz en uzaktaki çocuğa ulaşmak. İlk kez kitap fuarı düzenlenen bir yer belli ki en uzak noktalardan biri. Ben de buraya İlham Veren Adımlar kitaplarımızla geldim. Çocuklara o kitapları verdim. Onlara Dilek İmamoğlu’nun selam ve sevgilerini de ilettim. Fuarın düzenlenmesine katkıda bulunan Eren grubu çok minnet duyulası insanlar. Aidiyet duygusunun, sosyal sorumluluğun yüksek olduğu başka yerler de gördüm ama bu denlisini görmemiştim. Halktan da onlara karşı büyük bir sevgi ve minnet var ve çok haklılar. Ben bile kendi çapımda o minneti hissettim. İstanbul Vakfı olarak bundan sonraki dönemlerde BETAV ile birlikte çalışmak isteriz. Çünkü aynı hedefe doğru yürüyen, aynı yerden bakan insanların güç birliğiyle daha çok kişiye ulaşacağına inanıyorum. Çoğalarak büyümek güzel” diye devam etti.

“Şehirde Kitapçı Açılmasını İstiyoruz”

BETAV Bitlis Şube Başkanı Cevat Kaya ArtDog’a yaptığı açıklamalarda, “Kitapçı olmayan bir şehirde kitap fuarı yapıyoruz. İlk fuardan büyük bir beklentiniz olmuyor. Beklenti dokuzuncu onuncu fuardan sonra oluşur. Birincide insanlar gelip kitaplara dokunur, sever. İkincisinde kapaklarını açar, o ürkekliklerini atarlar üzerlerinden. Üç, dört derken dokuz ve onda gelen yazarlara soru sormayı öğrenirler. Ayrıca şehirde kitap okuyan bir kitle olduğundan eminim. Ama kitapçı olmadığı için alışverişlerini çevrimiçi olarak yapıyorlar. Ancak dokunduğun şey senindir. Bu yüzden şehirde kitapçı açılmasını istiyoruz” diye konuştu. Kaya, “Fuarı gelecek yıllarda da devam ettireceğiz, bu bir kültürdür.  İlkinde mutlaka eksikliklerimiz, organizasyon hataları, gözden kaçan noktalar olmuştur. Ama bundan sonrakilerde her zaman daha iyiye gideceğiz. Yedinci ve sekizinci fuarlarda artık meyvelerini toplamaya başlayacağız” diye ekledi.

Üniversite şenliği kapsamında 400 yıllık El Aman Han’da konserler düzenlendi.

400 Yıllık Handa Konser

Elmastaş, şenliğin bir kısmının düzenlendiği 400 yıllık El Aman Han hakkında da konuştu. Şenlik çerçevesinde çeşitli konserlerin yapıldığı El Aman Han’dan bahseden Rektör, “El Aman Han devasa bir kervansaray. 400 yıllık bir geçmişi var. Daha önce çeşitli renovasyon projeleri yapılan kervansarayda Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’nın desteklediği yeni bir revize projesi gerçekleştiriyoruz. Bu devasa mekânı üniversite bünyesinde kütüphane, sinema salonları, konferans salonları, sanatçı rezidansları, yeme içme alanları ve müze olarak hizmete açacağız. El Aman Hanı turizm çerçevesinde Bitlis için değerlendirmek istiyoruz. Han için bir anlamda Bitlis’in kalbi diyebiliriz. Projeyi 2023 yılı içerisinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

El Aman Han.

Bitlis-Tatvan arasındaki Rahva düzlüğünde yer alan El Aman Han, İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Bölgenin en büyük yapılarından olan han, kesintisiz olarak orijinal işleviyle 19’uncu yüzyıla kadar hizmet verdi. Hanın kitabesi olmadığı için tahmini olarak 16’ncı yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülüyor. Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından 1570’li yıllarda inşa ettirildiği kabul ediliyor.

El Aman Han
Previous Story

Festival Filmlerini Kaçırmadınız!

Next Story

Megalopolis’in Çekimleri Ağustos’ta Başlıyor

0 0,00