Bir Prens, Bir Sanat Simsarı ve Tuhaf Bir Hikâye - ArtDog Istanbul

Bir Prens, Bir Sanat Simsarı ve Tuhaf Bir Hikâye

/

Ünlü iş insanı ve sanat simsarı James Stunt’ın, Prens Charles’a ödünç verdiği ve aralarında Picasso, Dalí, Monet ve Chagall gibi sanatçıların eserlerinin bulunduğu seçkideki 17 eserden dördünün sahte olduğu geçen Kasım ayınde ortaya çıkmıştı. Toplam 104 milyon pound değerindeki eserler, The Prince’s Foundation adlı hayır kurumunun genel merkezi Dumfries House’da sergileniyordu. Seçkideki dört eserin sahte çıkması üzerine tüm eserler sergiden kaldırıldı.

Skandalın ortaya çıkması üzerine Kaliforniyalı sanatçı Tony Tetro, eserlerin kendisine ait olduğunu kabul etti. Tetro daha önce sahte eserler ürettiği gerekçesiyle bir süre hapse girmişti. The Mail’e verdiği bir röportajda, Tetro, sanat simsarı Stunt’a toplam 11 resim sattığını ve üçünün Prens Charles’a ödünç verildiğini belirtti. Tetro, sahte resimleri “yasal olarak ürettiğini” ve ”arkadaşlarını etkilemek isteyen insanların şahsi kullanımı için yaptığını” vurguladı. Tetro ayrıca, profesyonel bir gözün resimlerin sahte olduğunu kolay bir şekilde anlayabileceğinin de altını çizdi.

Bu durum akıllara şu soruyu getiriyor: Kraliyet ailesine bağlı mekânlarda sergilenen sanat eserlerinin orijinalliği kim tarafından ve nasıl tasdik ediliyor?

Stunt ve Dumfries House’ın arasında yapılan anlaşmaya göre Monet eksperi olan Paris’deki Wildenstein Institute eserlerin orijinalliğini tasdik etmişti. Prince’s Foundation ise resimlerin orijinalliğini kanıtlamakla yükümlü olmadığını ve Prens Charles’ın da bu alışverişle birebir ilgilenmediğini açıkladı. Ödünç sözleşmesini Prince Charles’ın eski valesi Michael Fawcett’ın imzaladığı düşünülüyor. Fawcett şu anda Kraliyet Fonları ile ilgileniyor.

“Stunt, benden Picasso matadorunu evinde gösteriş yapmak için istedi” diyerek suç iddialarından kaçan Tetro, ”bu konuya dahil olmak istemiyorum. James eserlerin bana ait olduğunu biliyordu” diye ekledi.

38 yaşındaki Stunt geçen Haziran ayı iflas ettiğini ve 14 milyon pound borca girdiğini açıkladı.

2017 yılında görülen bir davasının çıkışında James Stunt, gazetecilere bu pozu vermişti.

Esk eşi Petra Ecclestone, Kasım ayında instagramda Stunt’a hakkında şunları yazdı: ”James stunt milyarder değil ve hiçbir zaman da değildi. Evliliğimiz boyunca ona arabalar, saatler, birkaç tane gerçek sanat eseri ve hatta iflas eden şirketini bile ben aldım.’ James günün çoğunu yatakta reçeteli ilaçlardan kafası iyi olmuş bir şekilde geçirirdi. Para vererek böyle bir canavarı yarattığım için kendimi bazen suçlu hissediyorum.” İki gün sonra postunu silen Petra, Tetro ile Los Angeles’daki evlerinde tanıştığını ve bu nedenle ”James’in resimlerin gerçek olduğunu iddia etmesi beni çok şaşırtıyor” diye ekledi.

Stunt, 20 Şubat’ta Vanity Fair’e verdiği bir röportajda, eserlerin sahte olduğunu inkâr etti ve bir karalama kampanyasının kurbanı olduğunu söyledi. 4. Vikont Rothermore ve Mailin yayımcısı Lord Jonathan Harold Esmond Vere Harmsworth ve eski kayınpederi Formula One Group’un eski yöneticisi Bernie Ecclestone’un ise adını karalamaya çalıştığını ileri sürdü. Tony Tetro’nun da durumu Bernie Ecclestone ya da Vikont Rothermore dışında kimseden duyamayacağını belirtti. Geçen sene bu güçlü düşmanları nedeniyle iflas ettiğini ekleyen Stunt’ın haftalık harcamasının mahkeme kararıyla 1,000 pound’a düşürüldüğünü de ekledi.

Stunt sosyal medya paylaşımıyla, Prens Charles ile arkadaş olduklarını, Michael Fawcett’ın ”çok iyi biri” olduğunu ve onları herhangi bir konuda kandırmaya asla yeltenmeyeceğini açıkladı. Eserlerin sahte olduğunu kesinlikle kabul etmeyen Stunt yine de Wales Prensinden özür diledi.

”Eserlerin sahte olduğunu varsayalım. Eserleri malikanelerinde halk için sergilemenin zararı ne olabilir ki?” diyen Stunt, sözlerine şöyle devam etti: ”Eserleri para almadan Prince’s Foundation’a ödünç verdim. Bu durumda finansal bir suç işlemiş olamam.”

Previous Story

Performans sanatı geleceğe nasıl taşınır?

Next Story

Dr. Caligari Sanal Gerçeklikle ‘Canlandı’

0 0,00