“Bir Dava Hikâyesi: Osman Kavala’nın Yedi Yılı” Kitabı Raflarda - ArtDog Istanbul
Osman Kavala

“Bir Dava Hikâyesi: Osman Kavala’nın Yedi Yılı” Kitabı Raflarda

Yedi yıldır cezaevinde bulunan Osman Kavala’nın yargı sürecini anlatan “Bir Dava Hikâyesi: Osman Kavala’nın Yedi Yılı” kitabı bu ay İletişim Yayınları’ndan çıktı. Ayşe Buğra ve Asena Günal’ın derlediği kitap, dava boyunca süregelen hukuki ve siyasi tartışmaların dokümantasyonu niteliğinde.

/

Bir Dava Hikâyesi: Osman Kavala’nın Yedi Yılı kitabı, artarda gelen iddianameler ve bozulan beraat kararları sonucu 1 Kasım 2017 tarihinden bu yana kesintisiz olarak tutuklu bulunan Osman Kavala’nın davası boyunca süregelen hukuki ve siyasi tartışmaların bir dokümantasyonu olmanın yanı sıra cezaevinden geçirdiği süreci de yansıtıyor.

Aynı zamanda Kavala’nın eşi olan sosyal bilimci, akademisyen Ayşe Buğra’nın önsözüyle başlayan kitapta Ertuğrul Günay, Gökçer Tahincioğlu, Köksal Bayraktar, Deniz Tolga Aytöre (Merdan Yanardağ söyleşisi) ve Rıza Türmen gibi adların yazıları bulunuyor. Şirin Payzın ve Murat Sabuncu gibi gazetecilerin gerçekleştirdiği söyleşilerin de bulunduğu kitapta Osman Kavala’nın cezaevinde kültür-sanatı nasıl takip ettiğinden, okuduğu kitaplardan da söz ediliyor.

“Bir Dava Hikâyesi: Osman Kavala’nın Yedi Yılı”, İletişim Yayınları, Ocak 2025.

Kitabın önsözünde Ayşe Buğra kitapla ilgili şunları söylüyor: “Bu kitap, siyasi görüşleri ve toplum anlayışları farklı olan pek çok insana, davanın bir aşamasında, ‘Burada tuhaf bir şey, kabul edilmesi zor bir şey oluyor’ dedirten, bazen ‘Kafkaesk’ diye tarif edilen bir dava sürecinin hikâyesi. Aynı zamanda, suç işlediğine dair kanıt olmadan tutuklanmış, hüküm giymiş ve kesintisiz yedi sene boyunca cezaevinde yaşamış bir insanın hayatının yedi senesinin hikâyesi.”

Ayşe Buğra ve Asena Günal’ın derlediği, kapak tasarımını Suat Aysu’nun yaptığı ve Ateş Alpar’ın Osman Kavala’nın tutukluğunu konu alarak gerçekleştirdiği Aramızda! adlı performansından bir görselle basılan Bir Dava Hikâyesi: Osman Kavala’nın Yedi Yılı kitabı Ocak 2025’te İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Osman Kavala

Osman Kavala 1999 depremi sonrası iş hayatını tamamen bırakarak sivil toplum faaliyetlerine yöneldi. 2002 yılında Anadolu Kültür’ü kurarak Türkiye’deki sivil toplum hareketliliğinin önemli aktörlerinden biri oldu. 2017 yılında gözaltına alındı ve o tarihten bu yana çeşitli suçlamalarla cezaevinde tutuluyor.

Previous Story

Rav İsak Haleva: 1940-2025

0 0,00