Yapı Kredi Kültür Sanat, binanın mimarisinden yola çıkılarak geliştirilen “Bir Arada” isimli yeni sergi dizisine 3 Şubat – 2 Nisan tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Sergi dizisi, Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli sergileriyle başlayacak. Sergilerin küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Burcu Çimen üstlenecek.
“Bir Arada” sergisi kapsamında binanın iki katlı galeri mekânında Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli kişisel sergileri görülebilecek. Galerinin ortada bulunan geniş sergi alanında ise iki sanatçının işleri birlikte sergilenecek.
Hayal ile Hakikat
“Bir Arada” isimli serginin sanatçıları İstanbul merkezli çalışan Sena Başöz ile Kudüs ve Rotterdam merkezli çalışan Noor Abuarafeh’in ortak noktaları arşiv üzerine çalışmaları. Her iki sanatçı da hayal ile hakikatin birbirine geçtiği alternatif dünyalar kuruyor. Sena Başöz işlerinde tarihin nasıl inşa edildiği, belgelendiği ve yorumlandığıyla ilgileniyor. Sanatçı ayrıca bireysel ve toplumsal travmalardan nasıl iyileşebileceği üzerine olasılıklar hayal eden, bedenin merkezde olduğu gerçeküstü anlatılar kuruyor.
Noor Abuarafeh ise tarih yazımını koleksiyonlar, ulus inşası ve kolonyal miraslar ilişkisi üzerinden ele alıyor. Sanatçıların İşlerinde iyileşme, hatırlama ve arşiv konuları ortak temalar olarak yer buluyor. Fotoğraf, video, heykel ve buluntu nesneler gibi birçok farklı araç ve yöntemle çalışan sanatçılar, eserlerinin mekândaki fiziksel varlıklarını mimarî birer unsur gibi kullanarak mekânı dönüştürüyorlar.
Selahattin Giz Fotoğraf Arşivi
Bu ortaklıklar gözetilerek sanatçılar Yapı Kredi Kültür Sanat’ın yeni sergi dizisi “Bir Arada”ya davet edildi ve Yapı Kredi Arşivi Selahattin Giz Koleksiyonu üzerinden araştırma yürütmeleri önerildi. Dijitalleştirilmiş ve kategorize edilmiş bu fotoğraf koleksiyonu çoğunluğunu Selahattin Giz’in (1914-1994) çektiği, bir kısmını da topladığı 35.000 fotoğraftan oluşuyor. Fotoğraflar, 20’nci yüzyılın ilk çeyreğinin toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatını belgeliyor. Bu öneri Cumhuriyet’in 100. yılında Selahattin Giz Fotoğraf Arşivi’ni canlandırmak ve güncel bir perspektifle yeniden düşünmek amacını da taşıyor.
“Bir Arada” Sergisi Kapsamında Performans
Sanatçılar Sena Başöz ve Noor Abuarafeh sergi kapsamında performanslar da gerçekleştirecek. Sena Başöz’ün ilk defa Türkiye’de gerçekleştireceği performansı Slalom, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın erişimindeki arşivlerle yeniden yorumlanıyor. Performans, iklim krizi nedeniyle az kalan vakitte, doğanın güçleri karşısında hareket ederek donuk bir şekilde varlığına devam eden kurumsal arşivleri yeniden canlandırmayı ele alıyor. Noor Abuarafeh’in sergi kapsamındaki konuşma performansı Son Müze: Müzeler Müzesi (2017) ise müzelerin yakın geleceğini konu alıyor.
Sena Başöz Hakkında
Lisans eğitimini 2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde, yüksek lisansını 2010 yılında Bard College, NY Film/Video Departmanı’nda tamamlayan sanatçı, 2010 yılında 3 ay Avusturya’da bir sanatçı programına katıldı ve yüksek lisansı için Bard College’dan burs aldı. İşleri, Tütün Deposu, Sanatoryum, Manzara İstanbul, Daire Sanat, Ekav Gallery, Siemens Sanat, Dieschönestadt Gallery, Badgast, Salzamt, LAXART gibi mekânlarda çeşitli grup sergilerinde ve kişisel sergilerde yer aldı; Crossing Europe Film Festivali’nde gösterildi. İstanbul’da yaşayan sanatçı çalışmalarını da İstanbul’da sürdürüyor.
Noor Abuarafeh Hakkında
Filistinli sanatçı, 2011’de Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi’nden mezun oldu. Video, performans ve metin üzerine çalışan sanatçının eserleri hafıza, tarih ve arşivlerin izini sürme olasılığıyla ilgilidir. Videoları ve performansları metinlere dayalıdır, karmaşıklığı çağrıştırır. Sanatçı, tarihin sorgulanması, nasıl oluşturulduğu, inşa edildiği, yapıldığı, algılandığı, görselleştirildiği ve anlaşıldığına odaklanır ve bütün bu unsurların nasıl olduğunu sorgular. Sosyal konuları ele alan Noor Abuarafeh, sanat ve aktivizm arasındaki sınırlar ve bunların ne zaman ayrılamayacağıyla da ilgilenir.