"Faşizme de AfD'ye de hayır!", Berlin Film Festivali, bild: keystone
Papis Loveday ve "Faşizme de AfD'ye de hayır!" pankartı, Berlin Film Festivali, bild: keystone

Berlinale Protestolarla Başladı

74. Berlin Film Festivali açılışında üç ayrı protesto yaşandı. Festivalin bazı konuklarının da katıldığı politik protestoların odağında, demokrasi ve barış talepleri ile faşizm karşıtlığı vardı.

/

Bir süredir Almanya’daki aşırı sağ parti AfD’ye davetiye gönderdiği için sinema dünyasından gelen tepkileri hatta boykot çağrısını kontrol etmeye çalışan 74. Berlin Film Festivali (Berlinale), dün gece yapılan açılış töreninde de farklı barışçıl protestolara sahne oldu.

Berlin’deki Berlinale Palast’ta Cillian Murphy ve Matt Damon “Small Things Like These” filminin dünya prömiyeriyle açılan festival, bir süredir ırkçı AfD (Alternative für Deutschland) üyelerine gönderdiği açılış daveti nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Yönetim gelen tepkiler üzerine 8 Şubat’ta açıklama yaparak davetiyeleri geri çektiğini duyurmuştu.

Filmler Birleştirir, Nefret Böler

Açılış gecesinde de kırmızı halıda yürüyen sinema sektörü üyeleri, tepkilerini göstermeye barışçıl yollarla devam etti. El ele tutuşan sinemacılar telefonlarının fenerlerini açarak “Demokrasiyi savun!” sloganı attı. Ayrıca sinemacılar yakalarına “Filmler birleştirir, nefret böler” yazılı rozetler taktı.

74. Berlin Film Festivali açılışından, bild: dpa
74. Berlin Film Festivali açılışından, bild: dpa

Gösteriye katılanlar arasında Jonathan Berlin, Meret Becker, Luisa Gaffron, Pegah Ferydoni, Roshanak Khodabakhsh Anne Leppin, Jannis Niewöhner, Murali Perumal, Katja Riemann, Lavinia Wilson ve Jessica Schwarz gibi isimler vardı.

Martin Scorsese’nin “Altın Ayı Onur Ödülü” alacağı festivalde iki protesto daha yapıldı. Bir grup sanat çalışanı “Faşistlere hiçbir yerde geçit yok” yazılı pankartlar taşırken, aktris Pheline Roggan “Fck AfD” yazan bir kolye taktı, model Papis Loveday ise “Irkçılığa hayır! AfD’ye hayır!” pankartı taşıdı.

Bir diğer gösteri daha iyi çalışma koşulları talep eden film endüstrisi çalışanları tarafından organize edildi.

Demokrasi, Gazze, İran

Festivalin açılışında hem Alman Kültür Bakanı Claudia Roth hem de Berlin Belediye Başkanı Kai Wegner, birer konuşma yaptı. Roth, “Demokrasimizi yok etmek istiyorlar” derken, Wegner ise Berlin’in bir hoşgörü kenti olduğunu söyledi.

İlginizi çekebilir:  British Museum'ı 'iadeler' kurtaracak

Festivalin Gazze’de devam eden saldırılara tepkisi, açılış gecesi konuşmalarında çok yer almasa da bazı katılımcılar “Ateşkes şimdi” pankartları taşıdı. Bazı festival çalışanları birkaç gün önce Berlinale’ye açık bir mektup yazarak organizasyonun tavır alması ve bölgede derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunmasını istemişti. Roth, Gazze’de Hamas’ın tuttuğu İsrailli rehinelere atıfta bulunarak “Rehineleri hemen bırakın!” dedi ve Gazze’deki sivillerin çektiği acılara da dikkat çekerek Filistinlilerin “korunmaya ve güvenliğe” ihtiyacı olduğunu söyledi.

Hem Roth hem de Wegner, önümüzdeki hafta Rusya’nın işgalinin ikinci yıldönümü olan Ukrayna’daki savaşa ve İran’da kadınlara ve sanatçılara yönelik devam eden baskılara da vurgu yaptı. İran hükümeti “My Favourite Cake” filminin yönetmenleri Maryam Moghaddam ve Behtash Sanaeeha’nın pasaportlarına el koymuş, Berlin’e gelmelerini engellemişti.

Gecede, Cillian Murphy’ye dünya prömiyeri Berlinale’de dün gece yapan filmi “Small Things Like These” ile Altın Ayı mı yoksa Akademi Ödülleri adayı “Oppenheimer” ile Oscar mı kazanmayı tercih edeceği soruldu. Murphy’nin cevabı ise şöyle oldu: “İkisini de alamaz mıyım?”

Berlinale’de 233 Film Gösterilecek

Bu yıl 74’üncü kez düzenlenen Berlinale’de 80 ülkeden 233 film gösterilecek. 20 film ‘Altın Ayı’ ve ‘Gümüş Ayı’ için yarışacak. Alman yönetmenler Andreas Dresen ve Matthias Glasner de bu ödüller için yarışıyor.  ‘Altın Ayı’ ve ‘Gümüş Ayı’ ödülleri 24 Şubat’ta düzenlenecek gala töreniyle sahiplerini bulacak. Bu yıl Alman yönetmen Christian Petzold’un da yer aldığı Uluslararası Jüri’nin başkanlığını Lupita Nyong’o üstleniyor. Aktris ve film yapımcısı Nyong’o, 2014 yılında Steve McQueen’in “12 Years a Slave” filmindeki köle ‘Patsy’ rolüyle Oscar kazanmıştı.

Previous Story

Nezihe Meriç’in Hikayeleri İş Sanat’ta

Next Story

“Julian Assange Ölürse Şaheserler Yok Olur”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.