“Ben Hiç Kimseyim! Ya Sen?”

Sanatçı Esra Yazıcı Tözge’nin heykellerinden oluşan ilk kişisel sergisi "Ben Hiç Kimseyim" Goba Art& Design Galeri’de açıldı. Sergi 8 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

/

Sanatçı Esra Yazıcı Tözge’nin ilk kişisel sergisi “Ben Hiç Kimseyim” Goba Art&Design’da kapılarını açtı. Bugüne kadar birçok farklı karma sergide heykelleriyle yer alan Tözge, bu sefer kişisel sergisinde hayatın anlamı içerisindeki kendi rolünü bulma arayışını heykellerine yansıtıyor.

Duru
Duru Mobil

Tözge; Emily Dickinson, Özdemir Asaf, Aziz Nesin, Kahraman Tazeoğlu, Can Yücel ve Nazım Hikmet’in şiirlerindeki hayata bakışı sorgulayan dizelere odaklanıyor. Ortaya çıkardığı heykellerde, hayata bakışı sorgulayarak yürüttüğü içsel arayışın iz düşümünü yansıtıyor.

Hayata anlam katma ve hayatın içindeki insanın kendine anlam verme faaliyetlerine odaklanan sergi, izleyicileri “hiç kimse” olmak, “hiç olmayı” seçmek üzerine düşünmeye teşvik ediyor. Tözge, hayatın anlamına ve bu anlamın içinde kendi rolüne dair arayışının hiç tükenmediğini ve bu arayış içerisinde şimdiye kadar kendisini en yakın hissettiği cevabın “hiç kimse” olduğunu söylüyor.

“Ben Hiç Kimseyim” sergisinden görünüm. Fotoğraf: Goba Art&Design

Tözge, sergisini üzerine inşa ettiği “hiç kimse” olma düşüncesi için Emily Dickinson’ın şiirini referans gösteriyor:

Ben hiç kimseyim! Ya sen?
Sen de mi hiç kimsesin yoksa?
Bir çift var bizden demek ki, açık etme sakın ha
Sürerler bizi uzaklara.
Birisi olmak ne kadar da banal, oysa!
Ne kadar sıradan, uluorta…
Kurbağa gibi tekrarlamak adını
Ben, ben, ben diye tüm gün boyunca,
Seni hayranlıkla dinlediğini umduğun bir bataklığa!

“Hiç Olmanın Hafifliği”

Tözge, şiir hakkındaki düşüncelerini şöyle sıralıyor:

“Şair bu dizeleri yazalı bir asırdan fazla olmuş; ben okulda öğreneli ise neredeyse yarım asır… Ömürden ömre, yüzyıldan yüzyıla akıp giden bu şiirde, şairin ne demek istediğini sanırım ilk kez o sabah gerçekten anladım. Bu sayede de insan olmaya dair tanık ve hatta rahatsız olduğum şeylerin aslında salt çağımıza ait olmadığını fark ettim. Bu farkındalık huzur verdi bana. Seçimin bende olmasının huzurunu… Olduğun kadar olmanın, olduğun gibi görünebilmenin hafifliğini hissettim bir kez daha. Hiç olmanın hafifliğini!”

“Ben Hiç Kimseyim” sergisinden görünüm. Fotoğraf: Goba Art&Design

Esra Yazıcı Tözge Kimdir?

1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi, Ekonomi Bölümünden mezun oldu. Aynı yılın Ağustos-Aralık döneminde Kopenhag Danimarka’da LYAC POWER Şirketi Finans departmanında stajyer olarak çalıştı. 1989-1997 yılları arasında Henkel Turyağ İzmir’de Planlama ve Kontrol, Lojistik Kontrol ve Satış bölümlerinde çeşitli görevler üstlenen Tözge son olarak Zincir Mağazalar Satış Müdürü oldu. 1997-2001 yılları arasında Saint Gobain Weber İzmir’de Pazarlama Müdürü olarak çalıştı.

İlginizi çekebilir:  Bülent Eczacıbaşı'nın Kadrajından: Yeni İstanbul Modern’e Doğru

2001-2002 yılları arasında Henkel KGaA Düsseldorf, Barem Research International İstanbul için bazı projelerde danışmanlıklar yaptı. 2002 Nisan ayında Kale Grubu’na katılarak, 2007 yılına kadar Kalekim ve Kaleterasit şirketlerinde, 2007-2015 yılları arasında da Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay’a danışmanlık görevinde bulundu.  Tözge, 2022’den bu yana Kale Grubu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevine devam ediyor.

Esra Yazıcı Tözge. Fotoğraf: Goba Art&Design

Goba Art & Design Hakkında

Sanat ve tasarımın iç içe geçtiği bir platform yaratma hayaliyle 2019 yılında İstanbul Beyoğlu’nda Y. İç Mimar Esin Sözer Kalender ve Yasin Kalender tarafından kuruldu. Goba Art&Design ilhamını, temel düşüncesi sanatla tasarımı birleştirme, disiplinleri bütünleştirme olan ve bu sene 100. yaşı kutlanan Bauhaus ekolünden aldı. Kurucularından Y. İç Mimar Esin Sözer Kalender, tasarımcı kimliğinin yanı sıra sanat çalışmalarını da sürdürüyor, farklı disiplinlerin yaratıcılık sürecine etkilerini doğrudan deneyimliyor. Goba Art&Design, tasarım dünyasının sanata, sanat dünyasının ise tasarıma olan ilgisini ve ilişkisini vurgulayan sergilere öncülük yapmayı hedefliyor.

Previous Story

Balondan Tavuklarla Grup Terapisi

Next Story

Öğrencilerden “Bugünden Geleceğe Sanatla”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.