Belkıs Balpınar’ın kişisel sergisi Düsseldorf'ta açıldı - ArtDog Istanbul
Belkıs Balpınar, Relative Points of View, Photo by Katja Illner, Anna Laudel Düsseldorf

Belkıs Balpınar’ın kişisel sergisi Düsseldorf’ta açıldı

Artkilim akımının dünyadaki öncü isimlerinden Belkıs Balpınar’ın “Relative Points of View” isimli kişisel sergisi Anna Laudel Düsseldorf’ta açıldı. Türkiye’de ilk defa geleneksel kilim dokuma tekniğini güncel sanatla buluşturan tecrübeli sanatçının, kendine özgü dokuma tekniği ile fizik ve astronomiyi bir araya getirdiği ilgi çekici seçki 6 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilir. Sanatçının özgün eserlerinden oluşan sergide aynı zamanda, Albert Einstein’ın görelilik teorisi ve astrofiziğe olan merakından beslenen, optik yanılsamalar üzerine yaptığı keşifleri yansıtan son dönem çalışmaları yer alıyor.

 

Belkıs Balpınar, Relative Points of View, Photo by Katja Illner, Anna Laudel Düsseldorf

Yüzyıllar önce göçebe halklar tarafından hayatımızda yer edinen kilimleri, geleneksel form ve desenlerinden uzaklaştırarak zaman, mekan ve boyut anlamında özgürleştiren Balpınar, kilimin öngörülen teknik ve desenlerini yeniden yorumluyor. Sanatsal ifadesinde kullandığı tekniği bu sebeple “dokuma/ma” olarak adlandıran sanatçı eserlerinde, ziyaretçilere mikro ve makro evrenden kendi yorumlamalarını sunuyor.

Balpınar, olağanüstü bir incelikle, dokuma işlemi sırasında kreasyonlarının belirli kısımlarının kasıtlı olarak dokunmadan bırakıldığı benzersiz bir teknik kullanıyor. Einstein’ın algılanması mümkün olmayan, zaman ve hızın bir uzam üzerinde gösterildiği dördüncü boyut kavramından etkilediğini belirten Balpınar, farklı boyutlarda spiral formlarıyla uzayı ifade ediyor ve evrendeki karmaşıklığın içinde olan hareketleri, yörüngeleri en sade haliyle gösteriyor.

Belkıs Balpınar, Relative Points of View, Photo by Katja Illner, Anna Laudel Düsseldorf

 

İnsanların dünya üzerinde yarattığı kaostan uzaklaşıp, farklı uzamsal düzlemlerin gizemini keşfe çıkan Belkıs Balpınar’ın yolculuğunu yansıtan  “Relative Points of View”, sanatçının özgün sanatsal diline dair bir içgörü sunuyor. Balpınar’ın ustalığı, ziyaretçileri hem görsel hem de düşünsel bir yolculuğa çıkarırken, aynı zamanda sanat ve bilim arasındaki muhteşem uyumu deneyimlemeye davet ediyor.

Adres: Mühlenstraße 1 40213 Düsseldorf/Germany

 

Belkıs Balpınar hakkında

İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin Halı Bölümü’nde küratör ve İstanbul Vakıflar Halı ve Kilim Müzesi’nde kurucu müdür olarak çalışmıştır. 1986’dan bu yana geleneksel kilim dokusunu kullanarak “art kilim” denilen sanat dalına öncülük eden sanatçının, tasarımlarında evrendeki farklı uzamsal düzlemlerden ve mikro kozmostan esinlendiği bilinmektedir. Araştırmacı ve yazar olarak kilim ve halılar hakkında kitap ve makaleler yazan sanatçı, ayrıca yurt içi ve yurt dışında bu konuda konferanslar vermektedir. Washington D.C.’ de bulunan World Bank Binası ve Suudi Arabistan Dahran’da bulunan Aramco Center’a giriş duvarları için eserler tasarlayan Balpınar, İstanbul, Ankara, New York, Princeton, Washington D.C., Stockholm, Caracas, Milano, Tokyo, Ljubljana, Moskova ve Bahreyn’de sergiler düzenlemiştir. Aynı zamanda grup sergilerine de katılan sanatçının bazı parçaları New York’ta bulunan Modernist Sergisi’nde ve Art Basel Miami’de Galleria Nilufar (İtalya) tarafından düzenlenen sergide gösterilmiştir.

Sanatçının işlerinin yer aldığı özel koleksiyonlar arasında; Miuccia Prada, Milano; World Bank, Washington D.C.; Bernard Chappard, New York, Caracas; Lary Sanitzky, Los Angeles; Economy Bank, İstanbul; Nilufar Gallery, Milano; Marmara Manhattan Hotel, New York; Ignazio Vok, Padova; Al Gore, Nashville; Six Senses – İstanbul, Maçakızı Hotel – Bodrum, The Ritz-Carlton – İstanbul ve bazı özel koleksiyonerlerde eserleri bulunmaktadır. Belkıs Balpınar, 2006 yılından beri Bodrum’da yaşamakta ve çalışmalarına devam etmektedir.

 

Previous Story

Devlet Opera ve Balesi yeni müdürünü arıyor

Next Story

Pablo Picasso’nun oğlu Claude Ruiz Picasso hayatını kaybetti

0 0,00