"Bay Sinema" Türker İnanoğlu Vefat Etti - ArtDog Istanbul

“Bay Sinema” Türker İnanoğlu Vefat Etti

Türk sinemasının önemli ismi, yönetmen, senarist ve yapımcı Türker İnanoğlu nam-ı diğer "Bay Sinema", 88 yaşında vefat etti. İnanoğlu için 4 Nisan Perşembe saat 10.00'da Tim Show Center'da tören düzenlenerek, öğle ezanına müteakip Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nde cenaze namazı kılınacak ve Kanlıca'da aile mezarlığına defnedilecek.

/

Türk sinemasının önemli ismi, yönetmen, senarist, yapımcı ve birçok ödülün sahibi Türker İnanoğlu, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 88 yaşındaki İnanoğlu, bir süredir sağlık sorunları yaşıyordu. İnanoğlu’nun eşi sinema oyuncusu Gülşen Bubikoğlu, ölüm haberinin ardından, “Çok kıymetli eşim Türker İnanoğlu’nu kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Ailemizin, tüm sevenlerinin, hepimizin başı sağ olsun” dedi.

En Büyük Tutkusu Futbol ve Sinemaydı

“Bay Sinema” lakaplı İnanoğlu 18 Mayıs 1936’da Safranbolu’da dünyaya geldi. Yaşamının ilk 15 yılı Safranbolu ile İstanbul arasında geti. Okul ve ilk gençlik yıllarında İnanoğlu’nun en büyük tutkularından biri futbol ve sinemaydı.

Lise eğitimi sonrasında devam ettiği Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi grafik bölümündeki yüksek öğrenimini tamamlamadan çok sevdiği sinema mesleğine geçti. Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e dokuz filmde asistanlık yaptı. 1959 yılında “Senden Ayrı Yaşayamam” adlı filmle yönetmenliğe başlar. Yeşilçam’da çeşitli yapımcılara 10  film çektikten sonra 1960’ta kendi şirketi Erler Film’i kurar ve Erler Film bünyesinde bugüne dek 200’ün üzerinde siyah-beyaz ve renkli film çeker. Erler Film, bugün faaliyetini sürdüren en eski ve en uzun ömürlü film şirketidir. Erler Film ve Türker İnanoğlu; sinemadan videoya, uydu yayınından televizyona, ülkemize “ilk”leri getirdi.

1964 yılında Filiz Akın’la evlenir. Çiftin, ileride çocuk yıldız olarak “Yumurcak” filmleriyle ünlenecek İlker adlı bir oğulları olur. İnanoğlu ve Akın çifti, 1974 yılında yollarını ayırır. İnanoğlu daha sonra Gülşen Bubikoğlu ile yaşamını birleştirir ve bu evlilikten kızları Zeynep dünyaya gelir.

Yüzlerce Film, Dizi Ve Televizyon Programı

İnanoğlu 1985 yılında televizyon programları hazırlamak amacıyla bir stüdyo kurar ve böylelikle, o dönemde Türkiye’deki tek yayın kuruluşu olan TRT’ye “Bir Başka Gece”, “Hodri Meydan”, “Gecenin Getirdikleri” gibi haber ve eğlence programları hazırlar. Türker İnanoğlu 1997 senesinde TÜRVAK – Türker İnanoğlu Sinema Vakfı’nı kurarak yapımcılığını üstlendiği tüm filmleri ve hakları kendisinde olan TV programlarını bu vakfa devreder.  TÜRVAK – Sinema Tiyatro Müzesi’ni de kuran Türker İnanoğlu’nun Türk sinemasındaki önemli yapımları arasında “Hababam Sınıfı” serisi, “Davaro”, “Şabanoğlu Şaban”, “Kibar Feyzo”, “Çöpçüler Kralı” gibi filmler sadece bazılarıdır. Ayrıca, “Sultan”, “Yılanların Öcü”, “Bizim Aile” gibi televizyon dizileri de yapımcılığını üstlendiği projeler arasındadır. İnanoğlu’nun sinemaya adadığı hayatının özetini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

 

Türkiye’de İlk Cep Sinemasını İnanoğlu Başlattı

Türker İnanoğlu bir yandan filmlerini çekmeye, diğer yandan bu filmleri yurtiçi ve yurtdışında pazarlamaya devam ederken, sinema salonları satın alarak sinemacılığa başlar. Günümüzde Türker İnanoğlu’nun işletmesini üstlendiği ve modern sinema işletmeciliği anlayışına uygun çok salonlu, ortalama seyircili, “butik sinema” modelinde çağdaş sinema salonları olarak her biri çağımızın dijital ve 3D teknolojileri ile donanmış olanaklarla sinemaseverlere hizmet veren mekânlar ise İnanoğlu’nun 1990’da İrfan Ünal’la satın alıp dört salon haline getirerek Türkiye’de ilk “cep sineması”nı başlattığı Şişli “Kent”, Beyoğlu “Atlas”, Kavacık’taki “Boğaziçi” ve Maslak “TİM” sinemalarıdır.

Cenaze Töreni 4 Nisan Perşembe Günü

İnanoğlu için 4 Nisan saat 10.00’da Tim Show Center’da tören düzenlenecek. Ardından öğle ezanına müteakip Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camisi’nde cenaze namazı kılınacak. Türk sinemasında önemli filmlere imza atan İnanoğlu, cenaze namazından sonra Kanlıca’da aile mezarlığına defnedilecek.

Previous Story

Michelangelo’nun Davut’unu Korumak

Next Story

Monet Tablosuna Fiyat Biçildi: 25 Milyon Dolar

0 0,00