Fernando Botero

Barışın ressamı Fernando Botero 91 yaşında hayatını kaybetti

Kolombiyalı ünlü ressam ve heykeltıraş Fernando Botero, 91 yaşında hayatını kaybetti. Kolombiya Cumhurbaşkanı, sosyal medyadan: "Geleneklerimizin, kusurlarımızın, erdemlerimizin, şiddet ve barışın ressamı Fernando Botero vefat etti" mesajını paylaştı.

/

Bir süredir sağlık sorunları nedeniyle Monako Prensliği’ndeki bir tıp merkezinde tedavi gören Kolombiyalı ressam Fernando Botero, kendi isteğiyle evine nakledildikten birkaç gün sonra hayatını kaybetti. ​​​​​​​Botero’nun son günlerde zatürreye bağlı solunum sorunları yaşadığı belirtildi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Geleneklerimizin ve kusurlarımızın ressamı, erdemlerimizin ressamı, şiddet ve barışın ressamı Fernando Botero vefat etti” mesajını paylaştı.

Botero’nun kızı Lina Botero, babasının son beş gündür sağlık durumunun oldukça kötüleştiğini belirterek, “Babam 91 yaşında öldü ve bir bakıma bunu bekliyorduk. Olağanüstü bir hayatı vardı ve doğru zamanda aramızdan ayrıldı. Çok huzur içinde gitti, önemli olan budur. Tanrım onun işlerini nasıl yaptığını biliyor” ifadesini kullandı.

 Medellin Belediye Başkanlığı Botero’nun ölümü nedeniyle kentte 7 gün yas ilan edildiğini duyurdu.

Kolombiya tarihi için önemi

Resim, heykel ve çizimleriyle dünyada büyük şöhret kazanan Botero, Kolombiya ulusal tarihinin en büyük sanatçısı olarak kabul ediliyor. Uluslararası müzayedelerde milyonlarca dolara satılan Botero’nun eserleri ve koleksiyonlarından “Atlı Adam” heykeli, 2022’de New York’taki Christie’s müzayedesinde 4,3 milyon dolarak satılarak rekor kırdı.

Botero’nun 2004’te ülkede onlarca yıldır devam eden ve şiddeti tasvir eden “Geçit töreni”, “Araba Bombası”, Hüzün”, “Ağlayan Kadın” ve “Düşen Adam” yağlı boya eserleri Kolombiya’da ve dünyada büyük ses getirdi. Botero’nun eserleri ve heykelleri doğduğu şehir Medellin’in şehir meydanında ve başkent Bogota’da adına açılan Botero Müzesi’nde her gün yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğruyor.

İlginizi çekebilir:  Kırık Kalbi Örerek Tamir Etmek: Visible Mending

BBC’nin haberine göre; gezgin bir satıcının oğlu olan Botero 1932 yılında doğdu. 20’li yaşlarında ABD’ye taşınmadan önce klasik sanatı keşfettiği Avrupa’ya seyahat etti. 1950’lerin sonlarında, “daha hacimli, daha anıtsal, daha abartılı, daha aşırı olan yeni bir boyut” keşfettiğini söyledi. 2014’te İspanya’nın El Mundo gazetesine verdiği demeçte, “Bir kadın, bir erkek, bir köpek ya da bir at resmi yapıyorsam, her zaman bu hacim fikriyle yapıyorum. Şişman kadın resmi yapmıyorum amacım boyutları genişletmek. Böylece daha fazla renk kullanımını mümkün kılacak şekilde alanı artırabiliyor ve dile getirmek istediğim biçim duygusallığını, zenginliğini ve dolgunluğunu daha iyi aktarabiliyorum” ifadesini kullanmıştı

Daha kasvetli eserlerinden bazıları Kolombiyalı gerilla savaşçılarını ve depremleri yansıtıyor. 2000’li yıllarda Irak’ta ABD tarafından işletilen Ebu Garip Hapishanesi’ndeki işkence sahnelerini resmetti. Sotheby’s Müzayede Evi’ne göre Botero’nun herhangi bir resmi ya da heykeli 2 milyon doların üzerinde satılıyor.

‘Three Women Drinking’ by Fernando Botero

Fernando Botero’nun eserleri arasında kendi özgün tarzıyla ünlü sanat eserlerini yorumladığı resimler de bulunuyor. Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı ve Jan Van Eyck’ın Arnolfini’nin Evlenmesi bu eserlerden sadece birkaçı.

İtalya’da eşinin yanına defnedilecek

Botero, 19 Nisan 1932’de Antioquia yönetim bölgesinin başkenti Medellin’de dünyaya geldi. Botero’nun İtalya’nın kuzey Toskana kıyılarında yer alan Lucca kentindeki Pietrasanta kasabasında, birkaç ay önce yaşamını yitiren eşi Sophia Vari’nin yanına defnedileceği bildirildi.​​​​

 

Previous Story

Bob Ross’un ‘Resim Sevinci’nin değeri 9,85 milyon dolar

Next Story

Hrant Dink Ödülü Açık Radyo’nun

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.