"Barbie'nin Şansının Olmayacağı En Baştan Belliydi" - ArtDog Istanbul
Barbie, Warner Bros
Barbie, Warner Bros

“Barbie’nin Şansının Olmayacağı En Baştan Belliydi”

96. Akademi Ödülleri'nde yarışacak adayların açıklanmasının hemen ardından sosyal medyadaki yorumlarla birlikte Barbie krizi  patlak verdi. Yaşanan tartışmaların odağında Oppenheimer ile birlikte yılın en popüler iki filminden biri olan Barbie'nin yönetmeni Greta Gerwig'in "En İyi Yönetmen", filmin başrolü Barbie'yi canlandıran Margot Robbie'nin ise "En İyi Kadın Oyuncu" kategorilerinde görmezden gelindiği iddiasıydı. Ayrımcılık konusunda sicili pek de temiz olmayan Akademi'nin bu kararını sinema yazarı Kerem Akça'ya sorduk.

/

Akademi’den Barbie‘ye gelen ilk kötü haber özgün senaryo dalındaki adaylığına dairdi. 2023 sonlarında Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin yazarlar komitesi, Barbie’nin daha önceden yaratılmış bir karakter olması nedeniyle “Uyarlama Senaryo” kategorisine alınmasını istedi. Kararın gerekçesi Mattel oyuncakları Barbie ve Ken’in beyazperdeye taşınmadan önce de biliniyor oluşuydu.

Oscar törenlerinde gişe sinemasının daha az onurlandırılmasına rağmen yönetmen Greta Gerwig‘i tüm zamanların en büyük açılış hasılatını elde eden kadın yönetmeni yapan Barbie filminin eleştirmenler tarafından da olumlu not almasına, Oscar’ın habercisi sayılan BAFTA ve Golden Globes (Altın Küre) ödüllerinde “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Özgün Senaryo” gibi kategorilerde aday olmasına rağmen bu yılki Oscar Ödülleri’nde hatrı sayılır kategorilerde sadece “En İyi Film” ve “En İyi Uyarlama Senaryo” dışında aday çıkaramadı.

Filmin her iki yardımcı oyuncusu Ryan Gosling ve America Ferrera’nın “En İyi Yardımcı Rol” kategorilerinde aday olmasına rağmen başrol Margot Robbie’nin “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Film” kategorisinde yarışmasına rağmen “En İyi Yönetmen” kategorisinde Greta Gerwig’in aday gösterilmemesi tepkilerin en yüksek perdeye taşınmasına neden oldu.

“Barbie’siz Barbie Filmi Olmazdı”

Hayranların dışında film ekibinden Ken rolündeki Ryan Gosling ve yine Oscar adayı ekip arkadaşı America Ferrera’dan Robbie’yi ve Gerwig’i destekleyen açıklamalar geldi. Gosling, “Bunu söyleyeceğimi hiç düşünmezdim ama Ken adında plastik bir bebeği canlandırdığım için inanılmaz onur ve gurur duyuyorum. Ama Barbie olmadan Ken de olmaz ve bu tarih yazan dünya çapında ünlü filmden en çok sorumlu olan iki kişi Greta Gerwig ve Margot Robbie’dir. Onlar olmadan Barbie filmi olmaz. Onların yeteneği, cesareti ve dehası olmadan filmdeki hiç kimse takdir edilemezdi. Kendi kategorilerinde aday gösterilmedikleri için hayal kırıklığına uğradığımı söylemek hafif kalır” dedi.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde aday gösterilen America Ferrera ise, Robbie ve Gerwig’in aday gösterilmemesi hakkında şöyle konuştu: “Aday gösterilmedikleri için inanılmaz hayal kırıklığına uğradım. Greta bunu hak etmek için bir yönetmenin yapabileceği her şeyi yaptı. Margot’nun bir oyuncu olarak en önemli özelliklerinden biri de her şeyi çok kolaymış gibi göstermesi. Belki de insanlar işin kolay göründüğüne aldanıyor ama Margot bir sihirbaz ve onun sergilediği muhteşem performansa tanık olmak kariyerimin en büyük onurlarından biriydi.”

Ekip dışından da dikkat çeken destek açıklamaları geldi. Korku yazarı Stephen King de 2024 Oscar adaylarına dair tepkisini “Bu doğru olabilir mi?” tweet‘iyle paylaştı. Yazar Kurt Andersen, Gerwig’in aday gösterilmemesini “Kendi en iyi 10 filminden biri bile olmayan bir filmle aday gösterilen Scorsese’nin yerinde kolayca olabilirdi” diyerek değerlendirdi.

Barbie, Warner Bros
Barbie, Warner Bros

Kerem Akça’ya Sorduk: Akademi Haklı mı?

Dört ülkede yasaklanan Barbie‘ye dair tartışmalarda bir diğer dikkat çekici unsursa “Argo formülü”. Bu teoriye göre 2013’te gerçekleşen 85’inci Akademi Ödülleri’nde Argo‘nun yaşadığı kaderi bu yıl da Barbie yaşayacak ve gösterilmeyen adaylıklar sonrası yaşanan “haksızlığı” dengelemek için Akademi “En İyi Film” Oscar’ını Barbie’ye verilecek. Ama biz yaşanan tartışmaların ışığında Akademi’nin kararlarını sorgularken komplo teorilerini de bir yana bıraktık ve ArtDog Istanbul ekibi olarak uzman bir görüşten yardım almak istedik. Sinema yazarı Kerem Akça’ya gündeme dair görüşlerini sorduk.

Daha önce En İyi Özgün Senaryo dalındaki kategorisi değiştirilen Barbie’nin En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen kategorilerinde aday gösterilmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Akademi sizce bu kararında ne kadar haklı?

Barbie’nin en baştan beri majör dallarda şansı olmayacağı belliydi. Sadece “Kostüm Tasarımı”, “Yapım Tasarımı” ve “Şarkı” dallarında favoriydi. Onları da kazanacak. Senaryo kategorilerinde 5. sırada adaylık bekliyordu. Warner, filmin şansını yarışta belirleyici festivallere sokmayarak bitirdi.

En İyi Film dalında “Poor Things“, “American Fiction”, “Holdovers”, “Anatomy of a Fall“, “Oppenheimer”, “Past Lives“, “Zone of Interest” arasında çetin bir yarış var. Bunlardan “Uyarlama” veya “Özgün Senaryo” dalında galip olan zafere yürümek için uğraşacak. Hak eden Lanthimos başyapıtı ödülü alacak mı göreceğiz.

Barbie kararları kadın düşmanı bulunan, Nolan’ı uzun süre görmezden gelen, eşcinsel rolü oynayan eşcinsel aktörlere ödül vermemeyi uzunca süre prensip edinen Akademi’nin sizi de rahatsız eden tarafları neler?

Akademinin homofobikligini kanıtladığı senelerden birini daha yaşıyoruz. 2023’ten “Saltburn” ve “All of Us Strangers” kült kuir sinema ürününe dönüşecek. Ama sıfır adaylık aldılar. “Erkek Oyuncu” dalının Rustin’le en iyisi olan ve “Color Purple” ile de yıla damga vuran Colman Domingo, eşcinsel kimliği sebebiyle ödül kazanamıyor.

Jodie Foster cinsel kimlik itirafıyla mimlenmişti. Bu sene homofobik karakteriyle aday yapıldı. American Fiction’daki homofobik tiplemesiyle Sterling K. Brown “En İyi Yardımcı Erkek” dalında adaylığa girdi. Film, “Uyarlama Senaryo” dalında ödüle ulaşırsa, CODA gibi, gecenin kazananı olabilir.

Previous Story

Klimt’in Tablosu 100 Yıl Sonra Bulundu

Next Story

“Başka Türlü” Çevrimiçi Yayını

0 0,00