Ayasofya’ya Bilimsel Bakış - ArtDog Istanbul

Ayasofya’ya Bilimsel Bakış

/

Son yıllarda ilgi çeken bir disiplin haline gelen “politik psikoloji”, politika ve psikoloji bilimleri başta olmak üzere sosyal antropoloji, tarih, sosyoloji, hukuk ve teoloji gibi birçok bilimsel alanı odağına alıyor. Türkiye akademisinde alan çalışmaları, Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla yürütülüyor. Merkezin müdürü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan editörlüğünde hazırlanan “Travmaların Gölgesinde” adlı kitapta toplumlar, hafızalarındaki travmatik ve belirleyici olaylarla, geçmiş deneyimlerle oluşturdukları birikimlere yönelik bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. Bu travmaların nedensellikleri ve tekrarlayan pratikleri tartışılıyor.

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’ın, Türkiye’nin en sıcak gündemlerinden biri olan Ayasofya’yı tartıştığı makalesiyle açılan Travmaların Gölgesinde, Ayasofya’nın camileşme veya müzeleşme gündemini tarihsel arka planını irdeliyor; halklar üzerinde yarattığı travmaları bilimsel bir bakışla ele alıyor.

Güncel siyasete ve toplum psikolojisine bakışta, okurlara farklı bir perspektif kazandıracak bir çalışma niteliği taşıyan Travmaların Gölgesinde: Politik Psikoloji, İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflarda, inkilap.com, dr.com.tr ve kitapyurdu.com adreslerinde!

Deniz Ülke Arıboğan Hakkında

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde tamamlayarak, 1995 yılında İskoçya’da bulunan St. Andrews Üniversitesi’nde Terörizm ve Uluslararası Güvenlik Okulu’nu bitirdi.

Deniz Ülke Arıboğan İstanbul Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Hava Harp Okulu ve Harp Akademilerinde dersler verdi. 2007-2010 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü, sonrasında da İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği görevini üstlendi. 2016–2017 yıllarında Oxford Üniversitesi St. Antony’s College’de misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Arıboğan halen Oxford Üniversitesi CRIC (Centre for the Resolution of Intractable Conflict) merkezinde kıdemli öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarını sürdürmekte ve aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Son dönemde politik psikoloji perspektifinden güvenlik meselelerinin incelenmesi ve terörün barışçıl yöntemlerle çözümü konusunda çalışmalarını yoğunlaştıran Arıboğan, bu amaçla kurulan uluslararası ve disiplinlerarası bir çalışma grubu olan IDI (International Dialogue Initiative) yönetim kurulu üyesi ve Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Arıboğan aynı zamanda Dünya Sanat ve Bilimler Akademisi üyesidir.

Deniz Ülke Arıboğan, Türkiye İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) ve Teknolojide Kadın (Wtech) derneğinin kurucuları arasındadır. Arıboğan aynı zamanda “Yönetim Kurullarına Kadın” projesinin danışma kurulu üyesi olarak Türkiye’de ve dünyada kadının güçlenmesi projelerine destek vermektedir.

Yayınlanmış çok sayıda ulusal ve uluslararası makalesi ve 10 kitabı bulunmaktadır. Kitapları arasında Çin’in Gölgesinde Uzak Doğu Asya, Geleceğin Haritası, Dil İnsanı Konuşur, Büyük Resmi Görmek, Terör: Tarihin Sonundan Barışın Sonuna, Uluslararası İlişkiler Düşüncesi: Tarihsel Gelişim ve Duvar: Tarih Geri Dönüyor sayılabilir.

Previous Story

Çevrimiçi Çocuk Atölyeleri: Unutulmaz Sanatçılar Serisi

Next Story

Davulcu Berke Can Özcan, Borusan Müzik Evi’nin Konuğu

0 0,00