Osman Hamdi, Lifij’in resimlerini, Avrupa’ya öğrenci göndermek isteyen Şehzade Abdülmecid’e gösterince, Lifij’e Avrupa’nın kapıları açılmış oldu. Bir yıl kadar Sanayi-i Nefise’de süren bir eğitimin ardından, 1909 yılında Paris’e “L’ecole Nationale Speciale des Beaux-Art”a gönderilen sanatçı, Cormon’un atölyesine yazıldı. Ressam Guillonnet ve Andre Lecomte Du Noüy ile dostluk kurarak serbest zamanlarında atölyelerine katıldı.
1914 Çallı Kuşağı’nın ve Türk sanatının özgün temsilcilerinden Avni Lifij’in, çok yönlü üretimini gözler önüne seren sergi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılıyor. ‘’Feyhaman Duran. İki Dünya Arasında” ve “Selim Turan. Tez-Antitez-Sentez” sergilerinin devamı niteliğindeki “Avni Lifij. Çağının Yenisi” sergisinde, Lifij’in öncü bir eleştirmen-yazar ve fotoğraf sanatçısı olarak yaptığı çalışmalar, poşadlar, otoportreler, manzara, çizim ve desenlerinden oluşan 800’ü aşkın eseri ilk kez bir arada sergilenecek.
Sanatçının ailesi tarafından titizlikle saklanan aile koleksiyonu ve arşivleriyle birlikte SSM Koleksiyonu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim Heykel Müzesi Koleksiyonu, Ankara Resim ve Heykel Müzesi ve Milli Kütüphane’sinde bulunan, sanatçının yazı alanındaki zengin üretimine ışık tutan, sanat eleştirisi, şehircilik, kültür politikaları ve sanat kuramını içeren, Osmanlıca ve Fransızca kaleme aldığı yazıları ve felsefe çevirileri sanatseverler ile buluşacak.
Sergide, belgesel gösterimleri, konferanslar, sergi turları ve çocuklara yönelik atölye çalışmaları da yapılacak.
12 Ocak 2020’ye kadar.