Aslı Dinç’ten < andata >

//

Performans sanatı platformu Performistanbul ve Pasaj iş birliğinde, multidisipliner sanatçı Aslı Dinç’in “< andata >” adlı performansı izleyiciyle buluşacak. Performistanbul sanatçısı olan Dinç’in performansı 2 Haziran-12 Haziran tarihleri arasında PASAJ Karaköy’de ziyaret edilebilecek. Alternatif bir geleceğe dayanan spekülatif bir hikâye anlatımı sonrasında katılımcılardan toplanılan verilerin canlı işlenerek dönüştürülmesini içeriyor.

Aslı Dinç, < andata > , 2019 – (devam eden performans projesi) Performistanbul iş birliği ile.

İnsan – Makine Etkileşimi

Dinç, çalışmalarında sanat, teknoloji ve bilimin kesiştiği alanlardan yola çıkarak insan/makine etkileşimlerini araştırıyor. “2019 yılından bu yana devam etmekte olan, geleceği düşünürken geçmiş ve şimdinin izinden ilerleyen bir proje olan “< andata >” kapsamında, ziyaretçileri yapay zeka tarafından üretilmiş afişler ve “fake anılar”dan oluşan bir enstalasyon karşılıyor.

Data Örgütü

Proje, “Gündelik hayatın tamamen metalaştırıldığı bir zaman diliminde kurulmuş bir data örgütü” olarak tanımlanıyor. Sanatçı tarafından katılımcıya okunan manifestoya karşılık katılımcıdan toplanan anlar (andata) bir yapay zekâ işleminden geçirilerek “fake anılar”a yani kontra-data’ya dönüşüyor. Kontra-datalar kişinin izni ve bilgisi olmadan şirketlere sızdırılan, özel alanlar ve yaşamları içeren bilgileri koruma altına almak için yaratılan data gürültülerini (data-noise’u) ifade ediyor.

Aslı Dinç, , 2019 – (devam eden performans projesi) Performistanbul iş birliği ile.

Genelde dijital ağlarda dolaşıma girmemiş, meta dataya dönüşmemiş insana dair saf bilgiler olan ilk anlar dönmek istenilen ilk yer, özlem ve ihtiyaç gibi duyguların da yansımalarını simgeliyor. “< andata >” bu bilgileri dolaşıma sokmadan saklıyor ve toplanan ‘an’lar kategorilere ayrılarak arşivleniyor. “< andata >” şimdinin eksik parçalarının ya da geçmişin kalıntılarının peşine düşerken bir yandan da bu verileri dönüştürüyor.

İlginizi çekebilir:  “Buradayım!”

Gerçek Olmayan ‘An’lar

Tüm bu saklama ve arşivleme işleminin ardından derin öğrenme (deep learning) modelleri ile gerçek olmayan ‘an”’ar üretiyor. Bu anlar sistemde dolaşıma sokularak kontra-data işlevi görüyor. Böylece ara yüzler vasıtasıyla şirketlerin ulaşmaya çalıştıkları “kaliteli data” yani insana dair metaya dönüşebilecek bilginin önüne, gerçek olmayan kalabalık veri yığınları yerleşiyor.

Aslı Dinç, < andata >, 2019 – (devam eden performans projesi) Performistanbul iş birliği ile.

İlk  Bienal Kapsamında Hayata Geçti

“< andata >” performansı ilk defa birbuçuk kolektifinin davetiyle 16. İstanbul Bienali’nin kamusal programı kapsamında hayata geçti. Şimdi ise Pasaj ve Performistanbul iş birliğinde SAHA’nın desteğiyle gerçekleşen bir yerleştirme ile devam eden proje, izleyicileri kendi dünyalarına ait bir veri toplama alanından, anılarını paylaşmaya davet ediyor.

Performans, 2-12 Haziran tarihlerinde çarşamba ve perşembe günleri 13.30 – 17.30 saatleri arasında, cumartesi ise saat 11.00 – 15.00 arasında ziyaret edilebilecek.

Previous Story

Moskova’nın En Eski Sineması Yeniden Açıldı

Next Story

Ev Konforunda Devr-i Alem Yaptıracak 10 Belgesel

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.