Artist Support Pledge hareketini Türkiye’ye taşıyan Seçil Erel anlattı

/

Seçil Erel, Sanatçı Destek Birliği’ni anlattı

Artist Support Pledge hareketini Sanatçı Destek Birliği başlığıyla Türkiye’ye uyarlayan ressam Seçil Erel, bu güç birliğini ve amaçlarını anlattı. Ressam Seçil Erel’in geçtiğimiz günlerde ortaya koyduğu Sanatçı Destek Birliği hareketi, sanatçılar ve sanatseverlerden hızla destek görmeye başladı. Instagram hesabının şimdiden yaklaşık 1000 takipçisi var. Sanatçı, ortaya çıkış hikayesini “İngiltere’de Matthew Burrows Studio’nun başlattığı bu uluslararası hareketi, Türk Lirası üzerinden ve Türkiye imkanları çerçevesinde gözden geçirip, o coğrafyanın formülüne niye uydurmayayım?’ sorusu geldi aklıma. İngiltere’de hali hazırda içinde bulunduğum hareketi, kendi geldiğim coğrafyanın koşullarına adapte etmiş oldum. Bir tür köprü vazifesi gördüm diyebilirim” diye anlatıyor. Birlik sanatçıları, eserlerini Instagram üzerinden 1000 liradan satmaya ve 4 bin lira elde edildiğinde başka bir sanatçıdan alım yapmaya davet ediyor. Seçil Erel’e Sanatçı Destek Birliği’ni sorduk…Ayrıntılı bilgiye @sanatcidestekbirligi instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

ANINDA SATILDI

Cumartesi öğleden sonra, Instagram’dan hesap açıp çektiğim videoyu paylaştım. Beraberinde de kendi Instagram hesabımdan bir resmimi paylaştım. Anında satıldı. Ve koleksiyonerlerim ikinci ve üçüncü işi daha görmeden aldılar. Çünkü fikir çok güzel. Bizler kalbimizi, atölyelerimizi, işlerimizi başka bir dille açıyoruz ve enerjiyi dönüştürüyoruz. Hem kendi aramızda sanatçılar olarak ticaret yapmamıza olanak sağlıyor hem işi sürdürülebilir bir hale dönüştürüyoruz hem de bizlerin atölyelerinde bulunan birtakım işleri göz önüne çıkarma fırsatı yaratıyor. Birkaç gün içerisinde ağızdan ağıza, post’tan post’a yayıldı ve insanlar oturdukları yerden paylaşımlarla satış yapmaya başladı. Sanatçılar bu vesileyle hiç tanımadıkları insanlara ulaşabildiler ve bir anda koleksiyoner ağı genişledi, daha da genişler.

 

“Amacımız yaratıcı zekanın gücünü paylaşmak”

Ben işlerimi hem uluslararası hem de Türkiye’deki platformda satışa açıyorum. Hangi platformdan sattıysam, ona göre alım yapıyorum. Uluslararası platformdan bir iş alma şansım oldu, Türkiye’den de birçok sanatçıdan iş aldım ve hala iş bakıyorum. Bir sergiye 5 bin liradan daha düşük bir fiyata koymayacağım işleri 1000 liradan koydum. Cömertliğin bana yansıyabilmesi, geri dönebilmesi için olabildiğince cömert davrandım. Daha paylaşmadan satıldı işler. Ve video paylaşımını yaptıktan yaklaşık iki saat sonra bir başka sanatçı arkadaşımdan iş satın almıştım, inanabiliyor musunuz? O kadar mutluyum ki böyle bir şey gerçekleşebildiği için… Ben ev-atölyede yaşayan biri olarak, bir odadan bütün dünyaya ulaşılabileceğine inanıyorum. Bunu ben yapabildiysem, isteyen herkes yapabilir. Amacımız yaratıcılığımızı, sanatımızı kitlelerle güzel bir şekilde paylaşabilmek ve sürdürülebilir olmak, yaratıcı zekanın gücünü paylaşmak.

İlginizi çekebilir:  Pera Müzesi'nden "Ağırlıkların Epigrafisi" Çalıştayı

 

“Cömertlik temelli bir güç birliği”

Bu cömertlik ve destek temelli, başka bir platform. Bir tür motivasyon alanı, bir güç birliği gibi; herkesin kalbini açtığı bir ortam. İsteyenler Sanatçı Destek Birliği’ne, isteyenler Artist Support Pledge’i, dileyenler ikisine birden kullanabilirler.

  • Çok isterim, bugün bilinen sanatçıların da kalplerini cömert bir şekilde bu projeye açabilmelerini; genç sanatçılardan iş almalarını, onlara iş satabilmelerini… Tanınmış, önemli isimlerin de bu projede olması; eşitlik ve şeffaflıkla devam edecek, herkesi içine alacak bir birliğe dönüşmesine vesile olacaktır diye umuyorum. Hiçbir seçici kurulun, onay mekanizmasının olmadığı bir yapı. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yarının ne olacağını bilmediğimiz bir dünyada, olma halimizi kabul edip paylaşma zamanıdır diyorum.

 

“Geleceği daha pozitif bir şekilde fark yaratarak oluşturacağız”

Sanat endüstri sanatçısız olmaz. Bu konuda da bir farkındalık oluşturabilir diye düşünüyorum. Sanat sektöründeki her pozisyondaki kişinin ve kurumlarında içinden geçtiği bu zor günlerde biz kendimize alternatif bir yol olarak bunu bulmuşken şimdi yeniden bütün ilişkilerimizi ve çalışma prensiplerimizi gözden geçirebilir ve ‘Türkiye’de ve globalde nasıl daha yapıcı bir biçimde ilerleyebiliriz’e odaklanabiliriz.  Şunu da belirtmek isterim ki, Sanatçı Destek Birliği başlığı altında başlamış harekette sattığımız işlerin enerjisine odaklanmak gerekiyor. Sonuçta bu sanatçının alternatif bir biçimde adını duyurması, görünür olması, iş birlikteliği içindeki kişi ve kurumlara da katkı sağlayacak. Artist Support Pledge’in dünyaya yayıldığını düşünerek, ‘Onun bir parçası nasıl olabiliriz’e imkan sağlıyor birliğimiz. Umarım bu farkındalık Türkiye’de de büyük bir dalgaya dönüşür ve bu sayede globale çıkılabilir.

  • Bana teşekkür eden çok fazla insan var, aslında benim söylediklerimi duymayı tercih ettikleri, başlayan enerjinin bir parçası oldukları ve birlikte büyüyebildiğimiz için kendilerine teşekkür etmeliler. O yüzden ben herkese çok teşekkür ediyorum. Böyle güzel, ortak bir dille yeni dünyada geleceği daha pozitif bir şekilde fark yaratarak oluşturacağız diye düşünüyorum. Sonuçta sanatçı olmak, yaratıcı kimliğe sahip olmak fark yaratmak anlamına geliyor. Ve biz sanatçılar olarak belki de bu vesilelerle kendi ruhumuzu cömertlikle dünyaya açabildikçe, belki de birçok arkadaşım başka farkındalıklarla harika projeler üretecek. Buna vesile olmasını diliyorum.

@sanatcidestekbirligi instagram

Previous Story

Korona Salgını Oscar’ın Kurallarını Sarstı

Next Story

Sting’le şarkı söyle, Marc Quinn’le sohbet et; Sotheby’s ve Google’dan Sanal Müzayede

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights